Опалът е един от най-интересните и загадъчни минерали. Със своето богато разнообразие от видове и най-вече заради уникалното преливане на цветове, които предлага, той и до днес очарова ценителите на скъпоценни камъни.

Какво е опалът?

Този скъпоценен камък представлява силициев диоксид с водно съдържание, достигащо до 20 процента. С течение на времето съдържанието на вода намалява, което е причина понякога опалът да се напуква и да губи способността си за игра на цветове.

Произход на името

Счита се, че думата "опал" е с древноиндийски произход - произлиза от санскритската дума "упала", която означавала "ценен камък." Гръцкото название на камъка е "opallos", което означава "да се види промяна на цвета." Древните римляни го наричали "Кралицата на скъпоценните камъни" заради неговите уникални цветни проблясъци.  Феноменалната игра на цветовете не се наблюдава при никой друг скъпоценен камък; уникално качество, което привличало вниманието на любителите на скъпоценни камъни през вековете. 

Съществуват множество противоречиви вярвания, свързани с опала. Древните римляни например са вярвали, че този камък носи късмет и предпазва от болести. Според някои вярвания този скъпоценен камък е символ на чистота, надежда и вярност. Смята се, че дава увереност и здраве и изостря ума. Твърди се, че усилва интуицията и помага за вдъхновението. Свързва се със зодиите Рак, Везни, Риби и Скорпион.

Видове

Съществуват различни класификации основни вида опал, като най-общо опалът е:

- обикновен (безцветен или прозрачен) опал. Този вид се среща често и не предлага играта на цветове, типична за "благородния" му вариант. Има различни цветови разновидности: може да бъде още жълт или т.нар. восъчен опал, зелен, кафяв и др.

- благороден опал. Изключително рядък и високо ценен скъпоценен камък заради уникалното му качество да демонстрира няколко цвята едновременно. При него се наблюдава преливане на цветове в различни форми, като например pinfire (малки петна или точки), светкавица (големи площи от цвят), арлекин (тънки линии от цвят); плоча и други уникални модели.

Видовете благороден опал са: бял (с ефектни отблясъци в светлосин цвят); черен (най-скъпата разновидност - с оптичен ефект в червени тонове); "Арлекин" (многоцветен с опалесценция в червено, синьо, жълто и зелено); огнен  (жълт, оранжев, червен, прозрачен на цвят с огнена опалесценция); "царски" (опал, който в центъра е червен или бронзов, заобиколен от яркозелени ивици); джирасол (със син или бял цвят с опалесценция в червено); лехосопал (зелен, с оптичен ефект в зелени и карминови тонове).

Имитациите на опала датират от древността, като най-често са били стъклени. Първите синтетични образци, притежаващи уникалния оптичен ефект, са създадени в лабораторни условия едва през 70-те години на миналия век.

Онлайн бижутерия "Изискани" ви предлага да разгледате също и техния каталог с бижута с опал: