Хората винаги са обичали да носят украшения от най-дълбока древност. Ето и някои любопитни факти за украшенията и скъпоценните камъни - неразделна част от човешката раса:

Обсидианът е естествено стъкло, което се образува при вулканични изригвания. Поради голямата му твърдост в древността е използван за направа на сечива и оръжия.

Перидотът е зелен минерал, един от много редките скъпоценни камъни, които могат да открити само в един цвят. Любопитeн факт е, че “камъкът от слънцето“, както още е наричан, има метеоритен произход - в Русия перидотни образци са намерени и обработени от минерали в метеоритно тяло, открито през 1749 г.

В древността с думата “сапфир“ са наричани всички познати сини камъни, а “топаз“ е думата, която е използвана за обозначаване на камъните с жълт цвят.

Думата “диамант“ произлиза от гръцката дума "адамас", която от означава непобедим или неразрушим.

Диамантите се състоят почти 100 % от химичния елемент въглерод. Под влияние на огромна топлина и изключително високо налягане дълбоко в земните недра въглеродните атоми се свързват помежду си в рядка и уникално красива кристална структура.

Само един от един милион добити диаманти се използва за бижутерийни цели.

Първите изкуствено създадени диаманти се появяват през 50-те години на ХХ век. Създадените в лабораторни условия образци толкова много наподобяват естествените като химична структура и физични свойства, че разликата може да бъде установена само от експерти и то с помощта на специална техника.

Според някои учени идеята за рождените камъни датира още от времето на Моисей. Счита се, че еврейският първосвещеник е носел нагръдник, украсен с дванадесет скъпоценни камъка, всеки от който символизира едно от дванадесетте племена на Израел.

До ерата на британската кралица Виктория е било нормална практика бижутата за коронация да бъдат взимани под наем.

Бижутата на британската кралица Елизабет се оценяват на приблизителна стойност около 57 милиона долара.

Най-скъпото бижу, правено някога за филм, е носено от Никол Кидман в романтичния мюзикъл “Мулен Руж“. То представлява огърлица, изработена от платина и 1 308 диаманта, оценено на приблизително един милион долара.

По традиция брачните пръстени в САЩ, Канада, Англия и Франция се носят на лявата ръка, а в Русия, Германия, Индия – на дясната.

Някои интересни вярвания, свързвани със скъпоценни камъни

Януари: гранат. Съществуват поверие, че може да спира кръвотечението и да предпазва носещите го от отравяне и болести на кръвта.

Аметист (идва от гръцката дума “аметистос“, която означава “неопиянен“). За “февруарския“ рожден камък има древно поверие, че предпазва носещите го от алкохолно опиянение.

Аквамаринът е камъкът на родените през март. В миналото вярвали, че предпазва пътуващите по море. Приписвали са му способности да лекува болести на сърцето, черния дроб и стомаха.

Камъкът на априлските рожденици е диамант. С камъка на любовта, който укрепва и защитава брачните връзки се украсяват най-често годежните и сватбени пръстени. Древните римляни вярвали в неговите мистични способности да носи смелост и непобедимост по време на битка.

За камъка на родените през месец май, изумруда: според египтяните това е камъкът на вечната младост. Според древни легенди, ако поставите изумруд под езика си, ще можете да виждате бъдещето. Съществуват и поверия, че той е камък, способен да дарява носещите го с мъдрост, търпение и семейно щастие. Приписват му се и способности да лекува очни заболявания.

Перлата е за родените през месец юни. В някои култури се приема, че перлите са сълзи на боговете и са олицетворение на чистота и невинност. Твърди се, че перлите не бива да се носят в годежен или сватбен пръстен (или да се подаряват по такива поводи), защото символизират сълзи и носят тъга.

Рубинът е скъпоценният камък на юлските рожденици. Считан за камък на страстта и предаността, а също и на пророчествата. В миналото вярвали, че потъмнява, когато опасност грози този, който го носи. Според някои източни култури рубинът олицетворява драконова кръв и е бил символ на жизнена енергия, който може да дарява любов и здраве.

Перидотът е камъкът за родените през август. Според древните египтяни той е камъкът на слънцето и може да лекува сърдечни заболявания. Други вярвания приписват на този камък способността да усилва интуицията и прозрението.

За сапфира, или камъкът на родените през септември. Считало се е, че е може да се използва като средство против отрова и защита от зли магии и ревност, използван е за облекчаване на ревматизъм и усилване на зрението. Поднесен като подарък, той символизира искреност и вярност.

Опалът е камъкът на родените през октомври. Според някои източни поверия опалът е камък на надеждата и носи късмет; други култури обаче го считат за най-злополучния камък и “камък на сълзите“, затова опал не трябва да се носи като украшение на сватбен пръстен.

Цитринът е камъкът на родените през ноември. Използвали са го за защита от лоши помисли, като противоотрова и средство за лечение на бъбречни заболявания.

За декемврийските рожденици е тюркоазът. Източните вярвания приписват на този камък сили, способни да защитават носещите го от всякакви източници на злини. Препоръчван е и като средство за борба със стреса.