Някои любопитни факти за бижутата:

В древните култури едно от основните предназначения на бижутата са да играят ролята на талисмани и са носени с цел е да предпазват собствениците си от зли сили.

Организирано производство на бижута започва още при цивилизациите на древен Египет и Месопотамия.

През цялата си история бижутата са изпълнявали повече или по-малко функция, свързана с подчертаването на определен обществен статус. В древен Рим носенето на пръстени например е било привилегия само на най-високопоставените хора.

В някои африкански култури носенето на огромни обеци е символ на мъжество и сила.

В древен Китай среброто е било ценено повече от златото, но най-обичан е бил нефритът-смятало се е, че той е въплъщение на човешки добродетели като скромност, състрадание, смелост, мъдрост и доброта.

През средновековието жените носели опал за по-голяма трайност на цвета на русите си коси.

Перидотът е бил любимият скъпоценен камък на египетската царица Клеопатра.

Традицията на годежните пръстени датира от 1477 г. и се свързва с брака на император Максимилиан I, който подарява на Мария Бургундска златен пръстен с диамант.

По древна традиция брачните халки се носят на безименния пръст, защото някога се е вярвало, че през него минава вена, която се свързва със сърцето.

Луксозната огърлица ”Сърцето на океана” от филма ”Титаник” на Джеймс Камерън вероятно не е пълна фикция – вярва се, че заедно с кораба във фаталната нощ е потънал и огромен сапфир.

Счита се, че колекцията бижута на английската кралица са на приблизителна стойност 57 милиона щатски долара.

Най-мекият ювелирен материал е кехлибарът (известен още като янтар или слънчев камък) с относителна твърдост по скалата на Моос между 2 и 2.5, докато най-твърдият материал за направа на украшения е неповторимият диамант.

Чистото злато е винаги с жълт цвят и променя цвета си, само когато се добавят други метални примеси-така се получават благородните сплави, наречени бяло злато, розово злато и др.

Среброто се е използвало като ценен метал за бижутерски цели в продължение на цели шест хиляди години.

Диамантите са открити за първи път в Индия преди две хиляди и четиристотин години.

Перлите се образуват само в 1 от всеки 10,000 стриди.

Известно е, че обирите са неизменна част от света на бижутерията. Най-големият известен (засега) обир в света на луксозни бижута е извършен в Кан. ”Обирът на века”, както го нарича тогава пресата, е осъществен според френската полиция от само един маскиран мъж, чиято самоличност не е установена и до днес. През един неделен юлски ден на 2013 година от хотел Карлтън Интерконтинентал са задигнати луксозни бижута, част от временна изложба, на обща стойност над 100 милиона евро.