Малахитът е минерал, карбонатно съединение с участие на медта. Името му вероятно произлиза от гръцката дума за мек (“малакос“). Цветовете на малахита се определят от наличието на медни йони и са обикновено различни нюанси на зеленото - от светли до наситенозелени тонове, включително тъмнозелени, доближаващи се до черния цвят.

Малахитът е минерал с крехка структура и податлив на одраскване (с относителна твърдост между 3 и 4 по скалата на Моос). Той е непрозрачен скъпоценен камък със стъкловиден блясък без изявени оптични ефекти. Находища на зеления скъпоценен камък има в Чили, Русия, САЩ, Франция, Австралия, Заир и др.

В древността е използван за направа на амулети, защото се е вярвало, че може да предпазва от опасности и болести. За ювелирни цели малахитът е високо ценен заради прекрасните цветови съчетания на зеления цвят и уникалните си шарки (именно с цел да се запази естествената красота на неговите шарки се избягва неговото фасетиране). Използва се като част от различни видове бижута: пръстени, брошки, колиета, медальони, висулки, гривни и др.

Малахитът е минерал, силно чувствителен към висока температура(в този случай губи водно съдържание и цветът му се променя в черен), поради което е препоръчително бижута, украсени с този скъпоценен камък, да се пазят от нагряване, както и от третиране с киселини и агресивни химикали.

Малахитът е изключително популярен и високо ценен минерал не само в бижутерията, но и като декоративен камък, който е лесен за обработка (включително за полиране) заради ниската си твърдост. В древен Египет (според някои сведения преди 4000 г. пр.н.е.) от него са изработвани камеи и амулети, използвали са го и като източник за производство на боя за козметични средства.

Древните гърци правели облицовка на обществени сгради с красивия минерал.

В Русия малахитът е използван като декоративен материал за изработка на фина облицовка на стаи, колони и камини. Сред най-известните произведения от малахит са съхраняваната в Ермитажа огромна ваза и известната Малахитова зала на същия музей, в която се съхраняват много декоративни предмети, изработени с малахит.

От него в древността са изработвани различни култови предмети, камеи, вази, пепелници, купи, фигурки на хора и животни, фини мозайки и др.

В миналото от този минерал са изработвали амулети за защита от магии и зли сили. Носен е и като талисман за защита по време на пътувания.

Малахитът е скъпоценен камък, за който има поверие, че усилва духовните сили, интелектуалните способности и подпомага усвояването на нови знания и умения. По тази причина в миналото той е бил считан за камък – покровител на учени и изследователи.

Според привърженици на литотерапията малахитът е камък с ценни терапевтични качества. Препоръчван е на хора със заболявания от астма, за облекчаване на зъбобол и болки, свързани с ревматизъм, стомашни неразположения, а светлозелените малахитови образци – за укрепване на кръвоносните съдове и дейността на сърцето.

Според езотерици той е мощен защитен камък, който поглъща отрицателната енергия. Използван като камък за медитация, малахитът благоприятства духовното израстване, дарява със самопознание и разкрива истини, недостижими за човешкото съзнание.

Малахитът не е традиционен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Той е скъпоценен камък, който се препоръчва на хора, родени под зодиакалните знаци Телец и Лъв. Според някои източници бижута с този скъпоценен камък се подаряват на тринадесетата годишнина от сватбата.