Овалната мания при бижутата не е новост. Твърди се, че увлечението по овалите датира още от 1400 г. Овалът е типичен пример за безкрайна класическа и непреходна геометрична форма за всички поколения и стилове. Удължените овални форми придават неповторимо очарование и женственост.

Класическата овална форма е част от силуета на обеците, висулките, медальоните и гривните.

В ювелирното изкуство едни от най-популярните видове бижута с овална форма са пръстените. Вариантите при този тип ювелирни изделия са разнообразни; семпли бижута със самостоятелен овален камък, такива, които обградени от други кристали; украшения с три или пет овални камъка и т.н.

Символ на уникална и вечна елегантност например са популярните годежни и булчински пръстени, украсени с един или три овални скъпоценни камъни, в т.ч. и вечните овални диамантени винтидж пръстени. Да не забравяме и фантастичната красота на цветните овали, украсени с първокласни скъпоценни камъни като диаманти, рубини, сапфири. Емблематичен пример в това отношение е най-известният в света годежен пръстен; овалният сапфир на Кейт Мидълтън (преди това собственост на принцеса Даяна).

В някои случаи на овалните бижута се отделя специално внимание. При диамантите с овална форма (която е една от най-предпочитаните при първокласните скъпоценни камъни) например е важно съотношението между дължината и ширината на камъка. Коефициентът се изчислява, като се раздели дължината в мм. на ширината на луксозния диамант (имат се предвид външните размери). Най-популярното съотношение при диамантите варира в границите от 1.3 до 1.5. Диамантените овали, които са с по-компактна и близка до кръглата форма, имат коефициент от 1 до 1.3. При диамантите с по-удължена овална форма съотношението между дължина и ширина е от 1.4 до 1.5.

Когато става дума за първокласни камъни като диамантите например, овалната форма си има и своите предимства. Диамантите с овални форми създават външно впечатление за скъпоценни камъни с повече карати в сравнение с кръглите.

Известно е, че поразителната красота и блясък на овалните диаманти е близка до кръгло нарязаните скъпоценни камъни от този вид. В някои случаи овално нарязаните диаманти демонстрират по-лесно своите цветове и могат по-успешно да прикрият някои несъвършенства в сравнение с кръглите. Друго важно предимство е и това, че цената на овалите е по-ниска в сравнение с кръглите диаманти.

Изглежда, че за “овалната“ бижутерия няма период, в който да е била демоде. Независимо дали става дума за луксозни диамантени изпълнения или ежедневни бижута с естествени минерали, със своята красота класическата овална форма винаги ще бъде обект на интерес. Блейк Лайвли и Джулиан Хоу са само малка част от знаменитостите, подвластни на уникалния чар на овалните бижута.

Безкрайната класика на овалната бижутерия е подходяща за сватба, впечатляващ подарък за специална годишнина или традиционно семейно бижу. Изборът е единствено ваш.