Перидотът (известен още като хризолит- от гръцки: “златен камък“) е минералът оливин, чиито прозрачни кристали са със светлозелени, жълтозелени, маслиненозелени или кафеникавозелени нюанси. Богатството от цветовите нюанси на зеления цвят се свързва с количеството и съотношението на примесите на магнезий и желязо.

Той е един от редките минерали, които се срещат с един основен цвят. Широко разпространен в природата и с относително висока твърдост, перидотът се цени като скъпоценен камък (най-търсени и скъпи са яркозелените образци).

Този минерал е известен с различни имена: “вечерен изумруд“, “камък на промяната“, “камък от слънцето“. Последното от тях вероятно се свързва с факта, че са налице доказателства за това, че той има метеоритен произход- в Русия образци от перидот са намерени и шлифовани от минерали в метеоритно тяло, открито в Урал през 1749 г.

В древността този минерал често е бил погрешно смятан за изумруд.

Добивът на перидот е започнал още в древен Египет, като основното му находище се намира на остров Зебергед в Червено море. Добива се още в САЩ, Пакистан, Австралия, Бразилия, Русия.

Въпреки, че не е сред най-скъпите камъни, красивият перидот е високо ценен още от древността и е украсявал рицарски мечове, символи на духонството и корони на кралски особи.

Твърди се, че е бил любимият скъпоценен камък на египетската владетелка Клеопатра.

Според някои източници сред притежаваните от този камък лечебни свойства са способността му да нормализира сърдечните функции, предпазва от промени в кръвното налягане, намалява нервното напрежение и помага при очни болести и гръбначни заболявания.

Характерна особеност на перидота е, че е неустойчив на киселини, поради което се препоръчва да се избягва почистването с тях на ювелирни изделия, украсени с този камък.

Перидотът е широко използван в бижутерията при направата на колиета, пръстени, гривни и обеци.

При изработката на ювелирни изделия този минерал често се съчетава с други камъни като диамант, топаз, аметист. Перидотът е камъкът на родените през август.