Питерситът е рядък непрозрачен минерал от групата на кварцовите скъпоценни камъни. Името си носи в чест на откривателя си Сид Питърс, който намира този камък през 1962 г. в Намибия.

Цветовете на този минерал могат да бъдат светлосив, тъмносив, сивкавосин, жълт, златистожълт, оранжев, червен, кафяв или червеникавокафяв цвят. Типични за този минерал са красивите “вихри“ и ивици в златисти, жълти, оранжеви и огненочервени тонове, които се дължат на микропримеси от минерала крокидолит. (Крокидолитът е причина и за проявлението на красивия оптичен ефект “котешко око“ при минерала, наречен тигрово око). Крокидолитните включения могат да бъдат плътни или редки, което придава различни цветови окраски на питерсита. Срещат се негови минерални образци в сивосини, оранжевокафяви нюанси, както и смес от двата варианта.

Находища за добив на питерсит има само в Китай и Африка (Намибия). Минералните образци с африкански произход са с по-интензивни и екзотични цветове и се ценят повече от китайските.

В бижутерията питерситът е ценен като изключително рядък и красив скъпоценен камък – главно заради своите шарки и ярки цветови нюанси. Обикновено този камък не се подлага на специална обработка за подобряване на неговите качества.

След полиране някои негови образци придобиват характерен и атрактивен копринен блясък и могат да демонстрират ефекта котешко око. Докато при минерала тигрово око отражението на светлината е в непрекъсната линия, при питерсита този оптичен ефект се характеризира с известна хаотичност под формата на красиви златисти вихри. За да изпъкне ефектът, наречен “котешко око“, като скъпоценен камък най-често питерситът се оформя като кабошон с различни форми – овални, капковидни, правоъгълни, квадратни, кръгли. Така обработен, питерситът се използва като част от различни мъжки и дамски бижута – пръстени, висулки, колиета, обеци и гривни. Използва се и като украшение на копчета за ръкавели и вратовръзки.

Питерситът като кварцова разновидност е с висока издръжливост на износване и затова като част от украшения е подходящ за ежедневно носене.

Питерситът е наричан още “камък на бурята“, вероятно заради неговия понякога “буреносен“цвят. Твърди се, че питерситът е камък с много мощна енергия и е способен да подобрява концентрацията, да усилва волята и увереността в собствените сили. Питерситът е използван като средство за медитация, което допринася за борба с депресията. От питерсит са изработвани амулети, тъй като се вярва, че този камък има силата да привлича любовта и да прогонва страха.

Вярва се още, че питерситът е камък, който помага да се виждат нещата в нова светлина, да се трансформира живота и успешно усилва толерантността.

Питерситът се цени като лечебен минерал. Счита се, че той е камък, който противодейства успешно на различни видове пристрастяване. Препоръчва се от някои като средство, което стимулира функцията на хипофизната жлеза.

Питерситът не е традиционен рожден камък, който се асоциира с определен месец от годината или знак от зодиака.