Планинският кристал (чието име произлиза от гръцката дума за лед) е безцветен и прозрачен полускъпоценен камък, който принадлежи към семейството на кварца. В известен смисъл може да се твърди, че той представлява перфектният чист кварц. Планинският кристал е минерал със структура във форма на шестоъгълни призми, при който няма изразени оптични ефекти. Безцветният кварц е камък  със сравнително висока твърдост – 7 по известната скала на Моос.

Планинският кристал е широко разпространен на нашата планета. (Той е разновидност на кварца, който е един от най-разпространените минерали на Земята).  Находища за добив на планински кристал има в  Бразилия (най-големият износител на планински кристалив света е Минас Жерайс), САЩ, Мадагаскар, Китай, Индия, някои европейски страни (Германия, Франция) и др.  

Този безцветен силикат е известен от дълбока древност и е бил обект на много предания в различни култури по света. Старите гърци например вярвали, че това е планинският кристал е завинаги замръзнала вода. Според древно японско поверие пък този камък е замръзнало дихание на дракон и е символ на най-висши природни сили. Японците го наричали “тама“ – перфектното бижу. Според вярвания при някои аборигени в Австралия планинският кристал е родоначалник на живота и една от седемте свещени субстанции в будизма.

Прозрачният и твърд камък е бил високо ценен и използван като бижутерийно-декоративен материал  за направа на бижута, различни предмети като съдове за храна, чаши и др. още в древен Египет, Китай и Индия. Древните римляни го използвали за направа на украшения, печати и вази.

В древността планинският кристал и е изпозван като талисман от учени, изследователи и пътешественици. Вярвало се е, че е мощен духовен източник, който укрепва паметта, стимулира човешкият интелект в търсене на нови хоризонти и подпомага развиването на нови способности и откриването на скрити знания.

Според езотерици медитирането с планински кристал дава достъп на ума и съзнанието до по-високи духовни нива. Древни поверия му приписват  мистични и свръхестествени свойства, благодарение на които медитиращият с този кристал получава способността да предсказва бъдещето. Има данни, че келтските друиди са го използвали като гадателски камък още преди 2000 г. пр.н.е. Планинският кристал е бил считан за свещен камък и от жреците на маите. Сфера от планински кристал за разкриване на тайни от бъдещето е изпозвана от жреци, магьосници и ясновидци от различни народи и култури по света. В миналото са го използвали и като чудодеен камък с енергийни свойства, способни да неутрализират направени черни магии и да прогонват негативната енергия.  

Като лечебно средство е изпозван в средновековна Англия срещу дизентерия, колики и висока температура. В древността е използван още като цяр, помагащ при подагра, при бъбречни заболявания, главоболие и виене на свят.   

За бижутерийни цели се фасетира или се използва под формата на кабошони. Най-високо ценени са кристалите с много голяма чистота и без дефектни образувания (вътрешни фрактури и др.). В някои случаи изделия от планински кристал се използват като имитация на диаманти.

Красивият, достъпен и лесен за обработка планински кристал се изполва широко и като декоративен материал за украшение на различни предмети - сфери, пирамиди, фигурки, обелиски, съдове за бита и др. Съществуват и синтетично произведени образци на планински кристали, които се използват предимно за промишлени цели.

Планинският кристал намира приложение в радиоелектрониката и оптиката като материал за изработка на призми и лещи.

Планинският кристал е не е типичен рожден камък. Някои го препоръчват на родените през април. Според астролози планинският кристал е камък на Луната и Меркурий. Той не е свързан с определен зодиакален знак; според някои източници планинският кристал е “универсален камък“ и може да се носи от представителите на всички зодии. Някои астролози препоръчват носенето на планински кристал на хората със зодии Лъв, Близнаци и Козирог. По традиция се подарява бижу с планински кристал на петнадесетата годишнина от сватбата.