Известно е, че съществуват основни правила за добрия вкус при носенето на бижута и аксесоари. Ето малко информация по темата, която вероятно ще ви бъде полезна.

Когато се подбират подходящи бижута и аксесоари, трябва да се съобразите с мястото, времето и повода. Добрият вкус предполага носенето на малко бижута в сутрешните часове на деня. Допустимо е броят на бижутата и аксесоарите да се увеличава след обяд. Препоръчително е вашите бижута за всеки ден да бъдат дискретни; спрете се на украшения без ярки цветове и големи кристали.

Прието е да се счита, че броят на бижутата за елегантна делова визия не бива да надвишава три, като в това число влиза и халката. Минимализъм и дискретност – това са качествата, които са подходящи за офис бижута или украшения за делови срещи. В тези случаи изберете семпли и изискани бижута, които не се натрапват с цветове и размери.

Ако отивате на кино, носенето на вашите ежедневни бижута ще бъде повече от достатъчно.

Когато отивате на театър, можете да носите стилни бижута и аксесоари, но умерено. Счита се, че носенето на диамантени бижута по такъв повод е истински признак на лош вкус. Запазете вашите луксозни бижута за светски приеми или филмови фестивали.

Предстои ви парти? Сега е моментът да заложите на атрактивна визия! Можете да я постигнете, като добавите към официалната рокля дълги обеци, ярка брошка, масивна огърлица или коктейлен пръстен. Според правилата на добрия етикет на официални събития е препоръчително носенето на изискан и елегантен пръстен. Друго изискване гласи, че ако се носят повече пръстени, е добре само един от тях да бъде с камък.

Всяко събитие (официално или неофицално), на което присъствате, е подходящ повод да блеснете с атрактивен външен вид. Счита се, че дамските бижута и аксесоари са подходящи за носене навсякъде и по всяко време. Все пак има някои ограничения, с които е добре да се съобразявате. Според някои модни специалисти е препоръчително да избягвате носенето на бижута със спортни дрехи или на спортни мероприятия.

Ако искате стилна и елегантна визия, поставете акцент върху поне едно бижу или аксесоар. Златното правило на добрия вкус предполага умереност при носенето на аксесоари и бижута. Тук важи максимата “малкото е повече“. Просто е, никога не прекалявайте с украшенията (особено огромните, ярките и многоцветните), в противен случай е много вероятно да изглеждате нелепо и дори отблъскващо. За предпочитане е комплектите от бижута да са от подобен дизайн и материал. Елегантност и естетика се постигат, когато бижутата се съчетават по стил, цвят и форма. Прието е, че когато се създава сет, е добре да се започне от закупуването на обеци, а не гривна или пръстен например.

Друго класическо модно правило за изискана визия гласи, че е уместно обемни бижута да се съчетават със семпли дрехи. Когато сте се спрели на ярка рокля с щампи, най-добре е да избягвате носенето на бижута или те да бъдат семпли. Същото важи и за облекло с асиметричен дизайн или силует с изрязани детайли. Ако сте избрали блестяща и ярка брошка, не е препоръчително носенето на украшения за врата.

Важно е също така да спазвате изискванията за уместно съчетание на огърлица и деколте. Прочетете повече по темата за съчетание на огърлици и различни видове деколтета.

Проява на лош вкус е съчетанието на обемни обеци с големи колиета, както и на големи пръстени с огромни гривни. Не е добра идея и да носите малки часовници на едната китка и големи гривни на другата - търсете баланс и хармония между бижута и аксесоари.

Ще имате изискан и естетически издържан външен вид, ако съобразите вашите бижута и аксесоари с материята на дрехите, с които ще ги носите. Тежки бижута или мънистени бижута от дърво например не са добра комбинация с фини копринени дрехи. Носете солидни украшения от естествени минерали с вашия любим деним или обемен пуловер.

Съществуват традиционни правила и за носенето на бижута и аксесоари за различни възрасти. Препоръчително за млади момичета е носенето на дискретни украшения, като малки пръстени и тънки верижки с фини висулки. Въпреки, че днес големи пръстени са предпочитани от различни възрасти, добрият вкус предполага, че те са бижута, които следва да се носят от дами в зряла възраст.

Ще допуснете грешка, ако не съобразите размерите на бижутата с вашите индивидуални особености. За високи и едри хора са неподходящи малки бижута; в този случай украшенията ще бъдат почти невидими или ще подчертаят по неестетичен начин вашата визия. Нелепо ще изглеждат ниски и слаби хора с масивни бижута, които ги правят да изглеждат като деца, които си играят с украшенията на възрастните. Чифт обеци с подходящи размери ще привлекат по ефектен начин внимание върху раменете. Неподходящ размер на украшенията за уши ще предизвика визуално „удебеляване“ на врата. По правило за хора с по-широка шия е препоръчително носенето на дълги колиета. Ако вашите ръце са с широки китки, можете да носите обемни и широки гривни. Големите пръстени са бижута, подходящи за носене от хора с големи ръце и дълги пръсти.

Не забравяйте, че мръсните или небрежно поддържани бижута (с петна от лак за коса, козметични препарати и други подобни) предизвикват отрицателно естетическо впечатление. В крайна сметка вашите бижута ще ви донесат истински добро самочувствие и настроение само когато са добре съхранявани и поддържани.

Правилата на модата изискват да избягвате носенето на шумни бижута (множество звънтящи гривни например), които разсейват или направо дразнят.