Бижутата и аксесоарите са важна част от естетически издържания външен вид на мъжете. При носене на мъжки бижута спазването на правилата за добрия вкус е нещо не по-малко важно, отколкото при дамските. Ето малко полезна информация по темата.

Когато избирате бижута и аксесоари, задължително следва да се съобразите със събитието. На работното място, делова среща или интервю за работа са подходящи семпли и ограничени на брой украшения. Както и при дамските украшения, броят на мъжките тябва да бъде с мярка. Принципът “Малкото е повече“ важи с пълна сила и за мъжките бижута и аксесоари. Според някои мнения стилен часовник, изискани копчета за ръкавели и брачна халка, подходящо съчетани с облеклото, са напълно достатъчни за елегантна мъжка визия.

Една стара поговорка гласи: „Бижутата са последното нещо, което слагате и първото, което се вижда.“ Не трябва да се забравя, че бижутата са просто елегантно допълнение към облеклото и не трябва в никакъв случай да го поставят на заден план. Класически пример в това отношение е носенето на няколко колиета, което привлича вниманието повече върху бижутата, отколкото върху дрехите.

Тъй като мъжете носят предимно метални украшения (най-често златни или сребърни), е добре металите да си подхождат. Не е препоръчително да се смесват златни и сребърни бижута, особено, когато става дума за фини украшения.

Важна част от елегантната мъжка визия е подходящото цветово съчетание на бижутата с облеклото и другите аксесоари. Тъй като златото (най-вече жълтото) е благороден метал с топъл цвят, то се съчетава уместно с кафяви и други земни тонове, както и с кралско синьо или ловджийско зелено. Бижута от сребро или материали със сходни метални тонове (като стомана и др.) са по-скоро неутрални по отношение на цветовите съчетания. Тези бижута могат да бъдат уместно съчетани с дрехи в черно и тъмносиво, а също и със светли тонове.

При носенето на официално мъжко облекло е допустимо носенето на тънки и дискретни метални гривни. Запазете мънистените гривни за спортни дрехи. Не се препоръчва при никакви поводи носенето на гривни и на двете ръце. Ако предпочитате масивни и широки гривни от метал, можете да ги носите със семпло облекло.

Според правилата на модния етикет, ако се носи гривна или часовник, пръстенът задължително трябва да бъде на другата ръка. Мъжете със стил и вкус внимават за естетиката, свързана с размерите на аксесоарите и бижутата. Неуместно е например едновременното носене на малки часовници и големи бижута; това също е сигурен начин да се отклони вниманието от облеклото.

 И накрая: следвайте модите и правилата за добрия вкус, но не забравяйте за вашите вкусове и предпочитания. Както се казва „Стилът – това е човекът“. Никога не жертвайте елегантност и удобства за бижу или аксесоар - краткотрайно модно увлечение, което не е комфортно за вас или не ви отива!