Пренитът (известен още като прехнит) е калциево – алуминиев силикат, сравнително отскоро познат минерал. Минералът е наречен така от Абрахам Вернер в чест на полковник Хендрик фон Прен, минералог и военен командир през XVII в. в холандската колония на нос Добра Надежда.

Пренитът се среща в базалтови и понякога в гранитни скали, основно под формата на полупрозрачнигроздовидни агрегати и по-рядко като самостоятелно оформени прозрачни кристали с големи размери. В Китай понякога е наричан “гроздов нефрит“ заради характерните си възли с форма на грозде.

Цветът на този минерал може да е в различни нюанси на зеленото (ябълковозелен, жълтозелен), а също жълтокафяв , бял, сив и (в редки случаи) жълт, оранжев, син и розов. Срещат се и безцветни минерални образци.

Пренитът е полупрозрачен и по-рядко прозрачен крехък минерал, чиито кристали са със стъклен блясък и относителна твърдост между 6 и 6.5 по известната скала на Моос. При този камък няма промяна на цвета, когато се гледа под различен зрителен ъгъл. Не се наблюдават и различни оптични ефекти. На ултравиолетова светлина пренитът може да флуоресцира в синьобял или жълт цвят.

Най-големите находища на пренит са в Австралия и Южна Африка. Този минерал се добива още в САЩ, Канада, Китай, Германия, Шотландия, Франция, Танзания, Китай и др.

Пренитът не е в групата на най-известните минерали. Въпреки, че не се нарежда сред първокласните скъпоценни камъни, той привлича със своя красив цвят.

В бижутерията най-често полупрозрачният пренит се изрязва и полира под формата на кабошони. В този случай той е основно в овална или кръгла форма (включително и като мъниста) и се използва за украса на колиета, обеци, висулки, брошки, пръстени и др. видове бижута. По такъв начин се обработват и изключително редките пренитни минерали, които демонстрират ефекта “котешко око“. При полирането пренитът придобива стъклен блясък. За ювелирни цели висококачествените прозрачни минерални образци от този минерал се фасетират.

Най-търсени от колекционерите са пренитните минерали с редки цветове като син, розов, оранжев и бял. Поради сравнително лесната си обработка пренитът се използва и като декоративен материал.

Препоръчително е бижута с пренит да не се почистват с химикали, почистващи препарати или ултразвук, а само с помощта на топла сапунена вода и мека кърпа. Пренитът има цвят и блясък, подобни на други минерали като стилбит, хемиморфит и др.

Понякога пренитът може да бъде объркан с апатит, хризопраз и нефрит, а безцветнитему образци могат да бъдат объркани с минерала стелерит.

Съществуват поверия, че пренитът, използван като средство за медитация, е пророчески камък. Вярва се още, че е камък, който укрепва хладнокръвието и усилва интуицията. Според някои вярвания пренитът е източник на лечебна енергия, която премахва стреса. Препоръчван е от някои като лек за облекчаване на болки при подагра, при анемия, заболявания на тимусната жлеза и клаустрофобия.

Пренитът не е типичен рожден скъпоценен камък, свързван с определен месец от годината. Не съществува традиция за поднасянето му като подарък за определена годишнина. Пренитът е камък, който се препоръчва от някои астролози на родените под зодиакалните знаци Телец и Везни.