Известно е, че бижутата имат своя история-таят спомени, предизвикват чувства.. Някои от историите на най-известните украшения са свързани с фатализъм и нещастия на техните притежатели. Ето някои от тях:

Световноизвестният диамант “Хоуп“ (наречен на името на английския банкер Хенри Хоуп) е най-известният скъпоценен камък, за когото се вярва, че е прокълнат и носи беди и нещастия на всеки негов собственик. Намиращият се в американския музей по естествена история към Смитсоновия институт ослепителен тъмносин диамант с фантастичен чист блясък е обект на много истории. Поредицата от фатални случки започва с неговата кражба от храм в Индия, където е бил част от третото око в статуя на богиня Кали. Известно е, че търговец на име Таверние го е продал на френския крал Луи XIV, като нещастия застигат и двамата-търговецът умира в Русия, разкъсан от диви кучета, а кралят-слънце заболява и умира от гангрена в резултат от навяхване по време на танци. Трагичните случаи продължават, когато френската кралица Мария Антоанета започва да го носи, както и да го дава назаем на принцеса дьо Ламбал. И двете умират от насилствена смърт-кралицата завършва живота си на гилотината, а принцесата е пребита до смърт от тълпата. Откраднат по време на революцията, синият диамант попада в холандския бижутер Вилхелм Фалс. Скъпоценният камък е разрязан на две части, като едната остава в бижутера, а другата е продадена на херцога на Брънзуик. Скоро след това благородникът е доведен до банкрут, а бижутерът умира, неговият син се самоубива.

Следващите собственици също са преследвани от нещастия-съпругът на американката Евелин Маклийн се пропива и я напуска заради друга жена, синът ѝ умира, блъснат от кола, а дъщеря ѝ се самоубива със свръхдоза сънотворни. Историята на този удивителен скъпоценен камък завършва с това, че бижутерът Хари Уинстън го подарява на вашингтонския музей, където се съхранява и до днес.

Прокълнат пръстен с опал е история за бижу, свързана с испанския крал Алфонсо XII. Влюбеният в италианската аристократка Вирджиния Доини монарх впоследствие решава да се ожени за своята братовчедка Мария Мерседес (вероятно поради причини, свързани с короната). Подаръкът на италианката за сватбата е златен пръстен, украсен с голям опал. Красивото бижу е харесано и често носено от новата кралица. Пет месеца по-късно тя умира от мистериозна смърт. След това пръстенът е носен от бабата на краля, която скоро след това също умира от загадъчна болест. Инфантата Мария дел Пилар, която е следващата, която го притежава, е сполетяна от същата участ.

Не по-малко известен скъпоценен камък с мрачна слава е диамантът “Кохинор“(което в превод от персийски означава “планина от светлина“). Знае се, че впечатляващият камък с тегло 108 карата е също с индийски произход и според древна легенда е прокълнат от хиндуистки монах. Той предрекъл, че собственикът на диаманта ще бъде велик владетел, но ще бъде застигнат от нещастия, а безнаказано може да бъде носен само от Бог или жена. През 1850 г. той става собственост на британската кралица Виктория и оттогава се носи само от жени или съпруги на владетели.

Поредица от необясними инциденти и злощастия преследва и собствениците на прочутия скъпоценен камък, известен като “пурпурния сапфир от Делхи“ (всъщност камъкът е аметист). Според слухове той е бил откраднат от индийски храм на бог Индра по време на бунтовете през 1857 г., а е донесен в Англия от полковник Ферис. Твърди се, че от денят, в който станал него собственик, здравето му започнало да се влошава, из губил пари и бедите го преследвали до края на неговия живот. (Красивото бижу със сребърен обков и два малки камъка с изображенията на два египетски бръмбари е лежало забравено в лондонския музей по естествена история, когато е било преоткрито от уредника Питър Тенди през 1970 г. Камъкът е бил в запечатана кутия със защитни заклинания и предупреждения да не бъде отварян, а хвърлен в морето ). Впоследствие е купен от писателя Едуард Херън-Алън, който твърдял, че му е донесъл само лош късмет. Същото сполетяло и неговите приятели, на които бил даден. Бижуто било запечатано и предадено на семейния банкер със строги инструкции да не бъде отваряно до смъртта на писателя.

„Черният диамант на Орлов“ или “ Окото на Брахма“е друг известен “прокълнат“ скъпоценен камък. Според някои истории той е тежал първоначално 195 карата и е бил окото на статуя на бог Брахма, намираща се в Пондишери. Диамантът, откраднат от монах в Индия, носи само нещастия на своите притежатели. Търговецът на диаманти J.W. Paris, за когото се смята, че е донесъл диаманта в САЩ през 1932 г., се самоубива, като скача от един от най-високите небостъргачи в Ню Йорк. Със самоубийства завършва животът и на две руски принцеси, намерили смъртта си, след като скочили от сгради в Рим.

Известни, красиви и смъртоносни, обвеяни с диханието на древни легенди, “прокълнатите“ бижута неудържимо привличат и омагьосват човешкото въображение и до днес.