През всички периоди от историята бижутата са били носени от хората не само за специални поводи, а и в ежедневието. Без съмнение във всички общества пръстените винаги са били сред най-популярните видове бижута както сред мъжете, така и сред жените. Ето малко от историята, свързана с видовете пръстени, носени през различните епохи.

През бронзовата епоха в древна Месопотамия за първи път се използват филигран, гранулиране, щамповане и инкрустация. Тези основни техники се използват в ювелирното дело и днес. Пръстените са украсявани с елементи във форма на листа, плодове, конуси и спирали.

В древен Египет бижутата, в т.ч. пръстените, са украсявани с изображения на скарабеи, цветя, животни и птици. Среброто е бил от благородите метали, много по-рядко срещани (затова и по-скъп) от златото. Често използвани скъпоценни камъни в древноегипетската бижутерия са аметист, тюркоаз и халцедон.

В древността сред китайците сред най. популярните скъпоценни камъни са нефрита и диаманта. Изработваните украшения са с флорални мотиви, дракони, костенурки и свитъци.

В древна Гърция са се носели пръстени, изработени от желязо, бронз, сребро и злато. Те са били украсени с мотиви, включващи изображения на древногръцки богове и митични зверове. Известен елемент, използван в бижутерията от този период е и т. нар. Херкулесов възел, носен като амулет за защита през този период. В древногръцката бижутерия сред най-популярните използвани скъпоценни камъни са изумруд, опал, аметист и халцедон. За украшения се използват и перли.

В древния Рим са изработвали пръстени от метали като бронз и сребро. При този вид бижута са били популярни изображения на древноримски богове и богини, змии и различни видове животни. Изработват се пръстени с печати, а сред сватбените пръстени са предпочитани и такива с лицата на брачната двойка. Римските майстори бижутери използвали диаманти за вграждане в изработените от тях пръстени.

Византийската епоха е известна със изключително многообразие от стилове в бижутерията. Използват се техники като филигран и гранулиране за изработка на изящни пръстени от различни благородни метали и скъпоценни камъни. Древногръцките бижутерийни майстори са известни с изкуството на глиптиката т.е. гравирането върху скъпоценни и полускъпоценни камъни. През този период изрязаните като инталии или камеи скъпоценни камъни често се вграждали в пръстени.

По времето на император Юстиниян всеки свободен мъж е имал правото да носи златен пръстен.

В древните общества на саксите се изработвали пръстени с мотиви във форма на спирали, плитки и възли. За направата на своите бижута викингите използвали техники като филигран и щамповане. Те украсявали накитите си с геометрични фигури и фигури на животни.

Любопитен исторически факт е, че първият годежен пръстен, украсен с диамант е подарен през 1477 г. на Мария Бургундска от Максимилиан I фон Хабсбург (бъдещ император на Свещената Римска империя).