Раухтопазът е вид полускъпоценен камък, който по химичен състав е силициев двуокис и представлява разновидност на кристалния кварц. Този кристал е познат още като опушен кварц, морион (испанското наименование за камъни с много тъмен цвят), а в Шотландия е известен под името кейрнгорм.

Раухтопазът (чието наименование е съчетание от немската дума за дим “rauch“ и топаз) е камък предимно в цветови нюанси на сивия (опушен) цвят. Срещат се образци и в други цветови оттенъци с различен интензитет – бледожълт, жълтозелен, жълтокафяв, сивокафяв, а също и в кафяв и дори в почти черен цвят.

Една от причините за тъмния цвят при някои кварцови кристали са включенията в тяхната структура на манганов оксид или органични съединения. Те не са опушен кварц, защото той придобива цвета си от радиация.

Опушеният кварц е националният скъпоценен камък на Шотландия. Това е и страната с най-големи традиции в употребата му – тя датира още от времето на колонизирането на британските острови от келтите, които добивали кристала в шотландския планински масив Кейрнгорм. Големи находища на опушен кварц има в Бразилия, Австралия, САЩ, Русия, Испания, Швейцария, Япония и др.

Раухтопазът е прозрачен кристал с тригонална структура и относително висока твърдост (7 по известната скала на Моос). При него могат да се наблюдават някои оптични ефекти като котешко око и астеризъм. Кристалът проявява и плеохроизъм – при завъртане някои от тъмните опушени образци демонстрират красива промяна в кафяв или червеникавокафяв цвят. Наблюдават се и образци на минерала, при които плеохроизмът се изразява в промяна към зеленикави и лилави оттенъци.

Заради красивия блясък и необичайни цветове в миналото този кристал е бил сравняван с топаза; и днес се срещат случаи, когато фасетиран опушен кварц се предлага на пазара като опушен топаз.

Поради сравнително високата си твърдост е камък, лесен за обработка за ювелирни цели. В бижутерията опушеният кварц се обработва чрез фасетиране, а също и под формата на мъниста и кабошони. Той е един от камъните, предпочитани от китайците при изработка на декоративни предмети, свързано с древното изкуство Фън-шуй.

Опушеният кварц е високо почитан в Тибет и Индия; там този кристал се счита за свещен и е наричан “камъкът на Буда“. Някои езотерици твърдят, че това е камък, подходящ за ясновидци, често използван в спиритически сеанси. В минарлото е използван от шамани, оракули и гадатели за връзка с отвъдния свят и предсказания. Твърди се, че раухтопазът е кристал, зареден със силна позитивна енергия, сочен е за камък, който освобождава стреса и прогонва гнева, злобата и въобще негативната енергия, натрупана в човек или произлизаща от външни източници. Препоръчван е от някои и като средство за борба със зловредни пристрастявания, както и за преодоляване на депресивни състояния.

Опушеният кварц не е традиционен рожден камък, който се свързва с определен месец от годината. Според някои източници в астрологията е подходящ за хора от зодиите Козирог, Скорпион, Стрелец и Везни, а според други е универсален кристал и може да се носи от хора от всички зодиакални знаци.