Родохрозитът (етимологично свързан с гръцките думи за роза и цвят ) е естествен минерал, който по химически състав представлява карбонат на мангана. Срещат се и минерални образци с наличие на микропримеси от желязо, калций и цинк. Наричан е още “роза на инките“, тъй като те вярвали, че родохрозитът е вкаменена кръв на техни древни владетели. Кристалите на родохрозита могат да бъдат са с розов, бледорозов, кремав, малинов, червен, жълтосив, зеленикав, бял, бледокафяв и кафяв цвят. Срещат се и безцветни минерални родохрозитни образци. Разнообразието от цветове се дължи на наличието на различни примеси. В случаите, когато калцият, магнезият и цинкът заместват мангана в минералната структура, се срещат образци с по-светли розови, червени и кафяви нюанси.

Родохрозитът рядко образува кристали (обикновено призматични и ромбовидни с малки размери) и най-често се среща под формата на плътни зърнести агрегати с колонна и кълбовидна форма. Родохрозитните кристали са прозрачни или полупрозрачни, със стъклен блясък, перфектно разцепване и относителна твърдост между 3.5 и 4 по скалата на Моос. При тях се наблюдава слабо изразен плеохроизъм. На ултравиолетова светлина родохрозитът реагира, като луминисцира със светловиолетов цвят.

Находища за добив на родохрозит има в Аржентина, Мексико, САЩ, Румъния, Германия, Русия, Монголия, Индия, Франция, България (Родопите) и др.

Родохрозитът, добиван в Монголия, е с чисти розови цветове и е известен под името “камък на любовта“. Той е обявен за национален скъпоценен камък на Аржентина. Известен е и като скъпоценен камък на американският щат Колорадо.

Родохрозитът е сравнително често срещан минерал, от който се изработват красиви и не много скъпи бижута, като висулки, пръстени, обеци, брошки, както и във формата на мъниста. Той е крехък и с идеална цепителност, поради което не е камък, лесен за ювелирна обработка. Родохрозитът се използва и като декоративен материал. Прозрачните минерали с големи размери са търсени от частни колекционери.

Родохрозитът понякога се бърка с друг популярен розов минерал - родонит. При родохрозитът са налице бели слоести участъци, докато родонитът е с черни включвания и с по-голяма относителна твърдост.

В миналото родохрозитът е считан за талисман на ловци, авантюристи, учени и изследователи. Според някои вярвания родохрозитът усилва умствените способности при търсене на нови хоризонти и възможности. Считан е за кристал, който подпомага придобиването на нови знания и умения и при изграждането на нови взаимоотношения. Вярва се още, че е камък, който, носен като талисман, може да отблъсква негативни мисли и да предпазва от зли магии. Препоръчван е и като камък, който предпазва от завист и ревност. В много страни по света родохрозитът е считан за камък, който символизира любов, жизненост и стремеж към познание. Препоръчван е и като камък за привличане на материално и духовно богатство.

Използва се като чудесно средство за медитация, което води до дълбока релаксация и преодоляване на душевни травми. Има и вярвания, че медитацията с този камък насочва човек към неговата истинска мисия в живота. Някои литотерапевти използват родохрозитни кристали за масаж. Розовият минерал е препоръчван като лечебно средство, което успешно пречиства токсините в кръвта, усилва зрението и облекчава чернодробни заболявания, както и за подобряване на кръвообращението.

Родохрозитът не е традиционен рожден камък, свързван с определен месец. Според някои астролози той се препоръчва за носене от хората, родени под зодиакалния знак Скорпион, Дева, Козирог и Телец. Други източници го препоръчват на хората от зодия Близнаци и Везни.