Родонитът е широко разпространен естествен минерал с типичен розов цвят. Етимологично името му се свързва с гръцката дума за роза или розов цвят. Известен е още под името орлец (в Русия), а родонит с кафяв или жълт нюанс се нарича фоулерит. Други цветове, в които родонитът се среща, са розово-сив, вишнев, малинов, жълт и черен. Минералът дължи различното си оцветяване на наличието на различни микропримеси (розовият цвят, например, се дължи на мангана). По химичен състав той е калциево - манганов силикат с примеси на магнезий, желязо и цинк.

Обикновено се среща във формата на плътни зърнести агрегати, а по-рядко като плочести кристали. Най-често родонитът е изпъстрен с причудливи рисунъци, дължащи се на черни жилки от манганови и железни оксиди. Намират се и минерални образци с редуване на красиви лентовидни образувания в розов, сив, кафяв и черен цвят.

Родонитът е с прозрачни или непрозрачни кристали, които са със стъклен и по-рядко перлен блясък, перфектна призматична цепителност в две посоки и относителна твърдост между 5.5 и 6.5 по скалата на Моос. При този минерал (когато е с прозрачни кристали) се наблюдава ясно изразен плеохроизъм в жълто-червено и розово-червено оцветяване. За него не са характерни оптични ефекти.

По-известни находища за добив на родонит има в Русия, Швеция, САЩ, Бразилия, Канада, Мадагаскар, Япония, Мексико, Австралия, Индия, България (Родопите) и др.

Родонитът е скъпоценен камък, който се използва в бижутерията. Най-високо ценени са минералните образци, при които жилките и петната заемат не повече от една трета от тяхната повърхност. От родонит се изработват във форма на кабошони, плочки и мъниста различни бижута като висулки, гердани, пръстени и гривни.

Родонитът е красив и сравнително евтин минерал, който се обработва лесно и се използва и с декоративни цели. От него се изработват плотове за маси, бюра, чаши, кутийки, вази, купи, за облицовка на колони и др. В някои случаи, за колекционерски цели, се обработва и полира във форма на плочи. Особено ценени са редките големи образци от родонит с тъмночервен цвят.

Родонитът понякога се бърка с друг известен розов камък – родохрозит. Разликата се състои в това, че родонитът е с черни дендритни включения, докато родохрозитът е по-крехък и е с бели слоести участъци. Родохрозитът понякога се бърка с друг популярен розов минерал - родонит. При родохрозитът са налице бели слоести участъци, докато родонитът е с черни включвания и с по-голяма относителна твърдост.

Родонитът е носен като талисман за предпазване от завист и ревност. Според някои предания той е камък – пазител на семейното щастие. За родонитът се вярва още, че може да разсее тревогите и да намали стреса. Препоръчван е за възстановяване на психическото равновесие и след прекарано сериозно заболяване. Според някои родонитът е камък, който допринася за подобряване на слуха. Използва се като средство за медитация, тъй като се вярва, че може да разкрива послания, скрити в сънища и видения.

Родонитът не е традиционен рожден камък, асоцииран с определен месец от годината. Някои астролози препоръчват този камък на родените под зодиакалния знак Скорпион. Според други източници е подходящ за представителите на зодия Телец.