Той е част от групата на кварцовите минерали с цветова палитра, която варира от бледорозови (почти бели) до розовочервени нюанси. Тази разновидност на кварца се среща най-често под формата на зърнест материал.

Цветът на минерала зависи от наличието на микропримеси, най-често включения от титан, литий и желязо. Рядко са откривани розови кварцови минерали като част от ясно оформени прозрачни кристали, които не дължат цвета си на включения. Типичен пример за това е розовият кварц, добиван в някои бразилски находища.

Някои първокласни образци от този минерал с нежен цвят са високо ценени и скъпи. Един от най-известните примери е т.нар. “Розова Мадона“, розов кварц с размери 39 см. Х 20 см., продаден през 2013 г. за рекордната сума от 662 500 долара.

Розовият кварц е прозрачен или полупрозрачен силикатен минерал със стъклен блясък и относително висока твърдост - 7 по скалата на Моос. Най-често този камък се открива в напукан вид и с мътен цвят.

Макар и рядко, при някои негови образци се наблюдават оптичните ефекти “котешко око“ и “астеризъм“ (звезда с шест лъча). За ювелирни цели се фасетират прозрачните образци.

Розовият кварцов минерал се използва най-често под формата на кабошони и мъниста, а по-рядко - за камеи. Някои полупрозрачни образци се обработват с декоративни цели – за направа на животински фигурки, статуи и др.

Някои видове розов кварц са с нестабилен цвят, който избледнява, когато минералът е изложен продължително време на слънчева светлина. За да се избегне нежеланото просветляване, е препоръчително да се избягва носенето на бижута с този скъпоценен камък на ярка естествена светлина и съхранението им на тъмни места. Най-големите находища на този минерал са в Бразилия, Южна Африка, остров Мадагаскар, Индия, САЩ, Германия и др.

Розовият кварц е известен още с имената “бохемски /силезийски рубин“ и “ камък на любовта“.

Според древни вярвания той е скъпоценен камък, който е носител на спокойствие и всемирна и безусловна любов, състрадание, прошка и нежност. Твърди се още, че “камъкът на сърцето“ има способности да привлича нова любов, романтика и интимност, да премахва страховете и гнева, както и да стимулира въображението в областта на изкуствата.

Според една легенда розовият кварц бил създаден, когато Адонис, любимецът на Афродита, бил нападнат от Арес, приел образа на глиган. Когат Афродита се втурнала да спаси своя любимец, тя се закачила за бодлив храст, а от техните капки кръв белият кварц се превърнал в нежни розови кристали.

Деликатната красота на розовия кварц е оценена от дълбока древноста; топчета от този минерал са открити в земите на древна Месопотамия. Използван е за накити и в древен Египет; освен това египтяните са вярвали, че той може да забавя процеса на стареене, усилва физическата красота и предотвратява създаването на бръчки.

Древните римляни пък, освен като част от украшения, са го употребявали за направа на печати. В американските култури е розовият кварц е бил използван за амулети.

Съществуват вярвания, че розовия кварц има свойства, свързани с възможността да лекува нервни и сърдечни заболявания и подпомага нормалното функциониране на кръвоносната система и бъбреците. Твърди се, че помага при депресивни състояния и носи спокоен сън.

Розовият кварц е донякъде сходен на кунцита (който освен бледорозов може да е и с виолетови оттенъци), но за разлика от него не притежава плеохроизъм, т.е. не променя цвета си в зависимост от използвания ъгъл на наблюдение или вида на светлината.

Подобни на розовия кварц са още розовия турмалин (наричан още рубелит, който притежава силен оптичен ефект “котешко око“), розовия топаз (обикновено по-прозрачен) и розовия шпинел ( който се среща в пастелнорозов цвят и е без оптични ефекти и плеохроизъм).

Розовият кварц е скъпоценен камък, който се препоръчва на родените под зодиакалните знаци Телец, Козирог, Везни. Според някои западни обичаи е прието бижута с розов кварц да се поднасят като подарък на петата годишнина от сватбата.