Известно е, че чистото злато е много мек и лесен за износване и надраскване благороден метал, поради което в бижутерията най-често се използват негови сплави. Съчетаването му с други метали променя цвета му и повишава неговата твърдост. В зависимост от наличието на определени метални примеси са познати различни благородни сплави. Бялото злато е с примеси на никел или паладий. Благородният метал се оцветява в синьо при съчетаването на злато с желязо или индий. Зеленикавите нюанси на златото се придобиват при съчетаването със сребро. Червената златна сплав пък се получава при наличието на мед.

Розовото злато е цветна сплав, която се получава като смес на благородния метал с други метали, като мед, сребро и паладий в различни пропорции. Традиционно производството му се основава на съчетаването на мед и злато. Червеникавото оцветяване и по-плътните розови тонове се дължат на добавянето на по-големи количества мед. Сплавянето с паладий пък придава на благородния метал червено-кафяво оцветяване.

За никого не е тайна, че розовото злато завладя дамските сърца и се утвърди като класически благороден материал, използван при различните видове бижута. Не от вчера нежнорозовият благороден метал е желана част от пръстени, колиета, брошки, обеци и гривни. Със своите необичайно нежни и романтични нюанси благородният метал подчертава инкрустираните в бижутата камъни по неповторим начин. Днес бижута с розово злато са част както от ежедневния гардероб, така и от официалния делови костюм на съвременните дами.

Всъщност благородни златни сплави с розови и червени нюанси са познати на хората още от Средновековието. Розовото и червеното злато е популярно в Русия в началото на XIX в., а през XXI в. се налага като популярен ювелирен материал за сватбени бижута. Модният възход на цветната розова сплав набира скорост през 2006 г, когато започва да се появява по-често в бижутата на известни дизайнери.

Днес много дами искат техните бижута да са от злато в женствени розови цветове (дори заради това, че заради наличието на мед тази благородна сплав е по-евтина от жълтото и бялото злато). Предпочитани са и някои необичайни нюанси между розовите и жълтите тонове. Няма съмнение, че то е (и вероятно ще продължи да бъде дълго) постоянна част от съвременната дамска визия. Нежният, топъл и страстен на цвят метал украсява много дамски аксесоари – чанти, портмонета, очила и обувки. Златният метал с розов цвят е част от корпуси и циферблати на маркови часовници.

Цветното злато в различни розови нюанси се радва на голяма популярност. Според някои модни експерти през последните години любовта към бижутата с розово злато (или златно покритие) започват да изместват дори търсенето на сравнително евтини украшения. Меките розови тонове на благородния метал завладяха съвременния дамски маникюр и педикюр. Страстният и съблазнителен розов цвят е предпочитан за лакове, гримове и червила.

Освен в бижутерията, със своя деликатен и женствен цвят розовото злато очарова и привлича интереса на дизайнери и производители в много други области. Нежният цвят на благородния метал навлезе и в света на технологиите – днес дамите се радват на смартфони (включително марки като iPhone и Samsung), таблети и слушалки в приятни за окото розови тонове. С него днес се украсяват различни декоративни предмети. Позлатени с благородния розов метал са дори предмети от бита като вилици, лъжици, ножове и ножици.

Засега по всичко личи, че модната тенденция, свързана с употребата на розово злато, скоро няма да отмине. Така, че заложете на класическия благороден метал в женствените тонове и колекцията от вашите дамски бижута винаги ще бъде актуална!