Ръчно изработените бижута са били винаги важна част от ювелирното дело, особено за хора, които държат не толкова на модните тенденции, колкото на своята индивидуална и ярка визия. И наистина, какъв по-сигурен начин да подчертаете (и завършите) вашата индивидуална визия от носенето на уникално украшение?

Разбира се, при ръчно изработените бижута също има тенденции, макар и не толкова силно открояващи се в сравнение с “масовите“ бижута. Според модни експерти тенденциите при бижутата за 2017 г. показват нарастващо влияние на индивидуалността. Забелязва се, че ръчно изработените бижута все повече набират популярност и стават част както от ежедневния гардероб, така и от носените аксесоарите, за специални случаи и празници. Запазват се модните трендове относно носенето на “магическите“ червени конци. Продължава модата на индивидуално изработените бижута от конци, платове и вълна.

Етнобижутата продължават да бъдат част от модната вълна. Обемните обеци пискюли например са вече част от гардероба и на най-претенциозните и суетни звезди. Запазва се интересът към бижута с китайски мотиви, както и към бутикови украшения от дърво, метал и с кристали Сваровски. На почит са и многоцветните мънистени бижута (от пластмаса и естествени минерали), както и бижута, изработени от едри необработени скъпоценни камъни, кожа, коприна и текстил.

Уникалните бижута ръчна изработка често използват естествени материали като паунови пера или материали от морета и океани например. Сред модните трендове присъстват още големи и екстравагантни ръчно изработени бижута с ярки, пищни и наситени цветове, с причудливи и необичайно дръзки форми. Особено интересни са индийските етно бижута, за които е характерно избягването на правилните геометрични форми.

В ръчно изработените бижута по традиция се използват и разнообразни религиозни мотиви (кръстове, изображения на богове и богини от митологията на различни народи и др.).

На другия край на модния спектър са нежните фини бижута с миниатюрни размери. Пример за това са украшения, вдъхновени от Chateau de Versailles, например, които, уви, не са по джоба на всеки. Флоралните и анималистични елементи по традиция неизменно присъстват в бижутата ръчна изработка. Ако искате да бъдете актуални, заложета смело на уникални бижута, украсени с дървета, цветя, птици, костенурки от всякакъв вид и форма. Бижутата с дизайн, вдъхновен от красотата на природата , никога няма да излязат от мода… Грозни, скучни и еднообразни цветове, форми и съчетания не са (и вероятно никога няма да бъдат) част от уникално изработените украшения. Уникалността е задължително условие за ръчно изработените бижута, което вероятно е обяснение защо те са толкова важен елемент от модната визия на звездите в наши дни.

Известно е, че съществуват универсални естетични правила за подходящо комбиниране на облекла и бижута. Съчетаването на ръчно изработени бижута с вашия моден гардероб не прави изключение и изисква не по-малко внимание. Ако искате да наблегнете на вашите силни страни и да прикриете евентуални недостатъци, интересните и необичайни индивидуално изработени бижута могат да ви свършат чудесна работа!

И накрая – следвайте модата, но не забравяйте да бъдете верни на вашия моден стил, усет и вкус. Все пак те са това, от което се нуждаете, за да се чувствате комфортно, с добро настроение и самочувствие!