Сфалеритът (от гръцката дума “сфалерос“, която означава “измамен“) е минерал от групата на сулфидите, чиито кристали имат кубична структура, наподобяваща диамантената. Този минерал се среща в много цветове и форми. Той може да бъде безцветен, жълт, кафяв, тъмнокафяв, сив, сивочерен, черен, а по-рядко – с бледожълти, оранжеви, зелени и червени нюанси. Промяната в цвета от жълт до тъмнокафяв се дължи на наличието на железни микропримеси. В случаите, когато съдържанието на желязо е високо, минералите са непрозрачни, с тъмносив или черен цвят.

Прието е светлите разновидности на сфалерита се наричат клейофан, а тъмните – мармарит.

Сфалеритът е прозрачен или полупрозрачен минерал, с кристали, които са многостенни, главно с тетраедрична форма (т.е. с четири стени). Кристалите му са със сложна и изкривена, често конична форма, с размери до 30 см. При сфалеритът по-често обаче се наблюдава срастване и се открива като гъсти влакнести и гроздовидни едри или финозърнести агрегати.

Сфалеритът се среща в оловно – цинкови находища заедно с галенит, пирит, халкопирит, кварц и флуорит. Този минерал е с диамантен, метален или смолист блясък, отлична цепителност и е крехък – с относителна твърдост между 3.5 и 4 по скалата на Моос.

При сфалеритът не се наблюдава плеохроизъм. На ултравиолетова светлина кристалите му флуоресцират в сив и жълто – оранжев цвят. При някои сивочерни минерални образци, известни като “рубинени сфалерити“ се наблюдава иридесценция в червен цвят.

Сфалеритът е често срещан минерал и се добива в много страни. Находища на сфалерит има в Англия, Германия, Словакия, Испания, Русия, САЩ, Канада, Перу, Чехия, Румъния и др. страни. Сфалеритът е изграден основно от цинков сулфид (наричан още цинкова бленда), и е най-важният източник за добив на цинк и кадмий. Цинковият сулфид има полупроводникови свойства, поради което се използва в микроелектрониката. Използва се като съставка, част от производството на минерална боя, наречена литопон.

Този минерал се използва и за бижутерийни цели. Най-високо ценени като скъпоценни камъни са прозрачните сфалеритни образци с диамантен блясък. Поради своята крехкост и перфектно разцепване, сфалеритът не е камък, лесен за ювелирна обработка (като рязане и полиране). Той се използва най-често под формата на висулки. Висококачествените прозрачни кристали се фасетират. Най-търсени са минералите в жълт, меднокафяв, червен и зелен цвят. Известни са фасетирани минерални образци с маса над 350 карата.

Сфалеритът (основно клейофанът) се използва като доста популярен колекционерски материал , като за тази цел често се полира под формата на плочи. Използва се и като част от музейни сбирки. Понякога сфалеритът се бърка с естествения минерал галенит (който е форма на оловния сулфид).

Вярва се, че сфалеритът е камък, който развива самоувереност и привлича добър късмет. Според някои вярвания сфалеритът е лечебен камък. Твърди се, че черният сфалерит помага при простудни заболявания, а неговите бели и жълти кристали могат да намалят стреса, укрепват съня и избавят от нощни кошмари. Някои препоръчват жълтия сфалерит като камък, който пречиства тялото и подобрява зрението.