Известно е, че в бижутерията широко се използват различни символи, всеки от който с различно значение. Ето някои по-известни от тях:

Четирилистна детелина

Рядко срещаният в природата четирилистен екземпляр се счита за цвете, намирането на което носи щастие. Изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, съдържащи нейния образ, са натоварени със символиката на късмет и благополучие. Бижута с традиционния символ на късмета са отличен избор за подарък; спрете се на тях, ако държите човекът, за когото са предназначени, да получи оригинално и недвусмислено послание с искрено пожелание за щастие и благополучие. Вярва се, че всеки лист носи отделно значение: първият- за вяра, вторият- за надежда, третият- за любов и четвъртият-за късмет.

Вижте бижута с четирилистна детелина 

Сърце

 Ако търсите ясен и категоричен знак-символ за любов, обърнете се за романтичен подарък към бижута с форма на сърце. Символът може да означава също нежност, женственост или чувственост.

 Вижте бижута със сърце

Подкова

Широко разпространено е поверието, че намирането на подкова е щастлив знак за късмет и материално благополучие. Много хора носят бижута с този древен символ с надежда за богатство, сбъдване на мечти и успешно постигане на лични цели.

Кръст

Носен като древен и основен религиозен символ на християнството, бижута с форма на кръст са предпочитани от някои като средство за защита от злини.

Вижте бижута с форма на кръст

Котва

Тя е също много древен символ и олицетворява надежда, спасение и стабилни взаимоотношения.

Безкрайност

Ценен символ, който олицетворява пожелание за състояние или качество на безкрайност – най-често на нещо много ценно и силно желано – любов и приятелство. Бижута с този знак се поднасят като подарък – свидетелство за безкрайна преданост, привързаност и любов към някого.

 

Ключ

Това може да е символ за могъщество и величие,  а също и откровение, достъп до скритото, ново начало или възможност. В преносен смисъл се използва недвусмисления израз „ключ към нечие сърце“.