Синхалитът е рядко срещан минерал от класа на боратите. Етимологично наименованието му се свързва със Синхала, древното санкскритско име на Шри Ланка, където е открит за първи път през 1952 г. Среща се под формата на кристали и зърна.

На цвят може да бъде бледосив, бледожълт, жълт, жълтокафяв до златист, зеленикавокафяв, бледорозов, кафяворозов и огненооранжев до тъмнокафяв. Цветовите нюанси са в зависимост най-вече от наличието на железни микропримеси. Синхалитът може да бъде и безцветен при преминаваща през кристалите му светлина.

Кристалите на този боратен минерал са прозрачни, със стъклен или смолист блясък и относително висока твърдост (между 6.5 и 7 по скалата на Моос).

При синхалита не се наблюдава луминесценция.

Синхалитните кристали са с ясно изразен плеохроизъм в бледокафяви, зеленикавокафяви и тъмнокафяви тонове.

Находища на синхалит има в Канада, САЩ, Русия, Китай, Танзания, Шри Ланка, Мианмар и Мадагаскар.

В миналото синхалитът е бил считан погрешно за кафяв перидот (За разлика от перидота при синхалита има цветови ивици). Синхалитът е скъпоценен камък, който прилича на цитрин, циркона и хризолита (За ювелирни цели синхалитът и хризолитът се обработват по сходен начин и обикновено се изрязват до скъпоценни камъни с маса до 20 карата).

В бижутерията синхалитът има сравнително ограничено приложение. Той е сравнително крехък минерал, затова използването му като украшение (най-вече на пръстени и колиета) е рисковано до известна степен. При обработката на този камък се използва стъпаловидно или смесено нарязване. Той може да се полира и обработва под формата на кабошони.

В някои случаи на бижутерийния пазар се правят опити кафяв циркон да бъде представен като скъпоценния камък синхалит. Обработеният синхалит е привлекателен като рядък и необичаен скъпоценен камък с ярки и разнообразни цветови нюанси. Елегантни и изискани са бижутата, изработени от благородни метали (предимно злато) и украсени със синхалит в съчетание с други скъпоценни камъни (включително диаманти).

Фасетираните минерални образци на синхалит с големи са редки. Най-големият фасетиран досега синхалитен камък е 158 карата с произход Шри Ланка и се намира в частна минерална колекция.

Освен в бижутерията този рядък боратен минерал с красиви нюанси на земни цветове е високо ценен и като част от музейни образци и сериозни колекционерски сбирки.

Синхалитът е цветен скъпоценен камък, за който се вярва, че носи добро настроение в ежедневието и улеснява откритостта в отношенията, познанствата и социалните контакти. Твърди се още, че е камък, който насърчава хората в предприемането на инициативи и правенето на нови неща.

Синхалитът не се асоциира с определен зодиакален знак. Той не е и традиционен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Не се подарява и на определени годишнини от сватбата.