Идеята за връзката между скъпоценните камъни и месеците в годината датира от древни времена, когато гърци, римляни и египтяни определили различни скъпоценни камъни за всеки отделен месец през годината. Древните са вярвали, че определен скъпоценен камък може да служи като талисман на родения през съответния месец – да го предпазва от злини и да го дари със здраве и късмет. Вярванията в силата на скъпоценните камъни са пренесени през вековете – и днес много хора носят украшения с подходящия за тях скъпоценен камък със същите надежди.

Гранатът е камъкът на родените през месец януари. Минералът, чието име произлиза от латинската дума за зърно-“granatus“ , вероятно поради приликата на някои червени гранатени кристали със семената на нара. Древните култури са свързвали този камък с любовта и приятелството, семейната вярност. Счита се, че той укрепва волята, решителността и самочувствието и усилва енергията. В древността е бил покровител на пътешественици и воини. На този минерал приписвали способността да лекува чернодробни заболявания и ставни възпаления. Вярвало се също, че червените представители на този минерал стабилизират кръвното налягане и влияят благотворно на кръвообращението.

Родените през февруари имат за талисман аметиста. Съществували древни поверия, че красивият виолетов представител на семейството на кварца предпазва от алкохолно опиянение и помага при безсъние. Аметистът предпазва от магии, благоприятства интуицията и усилва пророческите сили. Този скъпоценен камък, почитан и от кралски особи, и от висши духовници е също символ на мир, спокойствие и искреност.

Аквамаринът се препоръчва на родените през март. Прозрачният берил с цвят на морска вода е древен покровител на моряците. Аквамаринът е скъпоценен камък, който е символ на вярната любов и олицетворява младостта, надеждата и справедливостта. В миналото са му приписвали способността да лекува белодробни, стомашни и кожни заболявания.

Родени сте през април? Вашият камък – талисман е легендарният диамант. Най-твърдият минерал дарява притежателите си - априлски рожденици твърдост на характера и мъжество. Счита се, че този скъпоценен камък е символ на вечната любов, притежава способността да усилва интелекта и проницателността , както и да изостря слуха.

Тези, които празнуват своя рожден ден през май, имат за свой покровител смарагда. Зеленият скъпоценен камък от семейството на берила е считан за символ на красотата и безсмъртието; твърди се, че покровителства мъдростта и подпомага хладнокръвието.

За родените през юни се препоръчват перлите, лунния камък и александрита. Перлите се асоциират с невинността и чистотата, лунният камък се асоциира с любовта и се носи за късмет, а царственият александрит –за подобряване функциите на кръвоносните съдове.

Юлските рожденици имат за свой талисман приказно красивият рубин. Този високо ценен от най-дълбока древност скъпоценен камък е олицетворявал любовта и стрестта и се препоръчва за защита от зли сили и подобряване на душевното спокойствие.

За родените през август е камъкът перидот и сардоникс. За перидотът се вярва, има магически свойства да предпазва от зли сили, премахва депресията и намалява нервното напрежение. Сардониксът пък усилва волята и душевните сили.

Камъкът на родените през месец септември, сапфирът, се асоциира с добродетелите вяра и чистота. За него се твърди, че защитава носещите го от зли сили и завист. Синият корунд е носен в древността от свещеници като символ на скромност и святост.

На родените през октомври се препоръчва загадъчният опал и турмалин. Опалът е символ ва верността, за него се твърди, че носи късмет, лекува депресия и предпазва от вреди. Турмалинът пък укрепва интуицията и психиката.

Ноемврийските рожденици имат за талисман цитрин и топаз. За цитринът се смята, че укрепва надеждата, усилва позитивната енергия и лекува успешно депресии. Топазът е способен да укрепват силата и мъдростта, а лечебните му свойства се свързват с облекчаване на астма и чернодробни заболявания.

За родените през декември се препоръчва да носят син топаз, танзанит, тюркоаз и син циркон. Тюркоазът е камък, който предпазва от болести и носи добър късмет. Цирконът е камък, защитник на на пътешествениците.