Този скъпоценен камък е част от “семейството“ на минерала берил. Произходът на името му е от латинския израз “aqua marina“(морска вода). Аквамаринът е равномерно оцветен минерал, чиито образци се срещат в сравнително малко нюанси на синият цвят - светлосин, тъмносин и напомнящ цвета на морската вода синьозелен цвят. Едни от най-ценните аквамарини са тъмносините образци с леко зеленикави нюанси и висока прозрачност. Аквамаринът може понякога да бъде объркан с по-евтиния и по-често срещан син топаз.

За аквамарина е характерно оптичното свойство плеохроизъм, т.е. променя цвета си при промяна на ъгъла на наблюдение, което се изразява в двуцветност –от почти безцветни до тъмносини нюанси. При този скъпоценен камък рядко се наблюдават характеристики като котешко око или астеризъм, което прави аквамарините, притежаващи тези оптични ефекти, много ценни и желани.

Синият берил е минерал с относително висока твърдост- между 7.5 и 8 по скалата на Моос. Основните находища на аквамарин са в Бразилия, където е открит син берил с тегло над 110 килограма. Находища на аквамарин има и в Кения, Нигерия, Мадагаскар, Индия, Пакистан, Русия.

Според древни вярвания аквамаринът произлиза от съкровищниците на приказни русалки. Аквамаринът е бил считан за камък, който магически способността да защитава от морските стихии, поради което древногръцките и древноримските моряци го носели със себе си за безопасност при дълги морски пътувания. Според други предания пък аквамаринът е камък, свързван с вярната любов, брака и вечната младост.

На този скъпоценен камък в средновековието са приписвали способността да лекува стомашни заболявания, болки в гърлото и разширени вени. Използван бил и за противоотрова.

Аквамаринът е минерал, използван за изработка на бижута още по времето на древността - откривани са древноримски образци на пръстени, обеци и камеи, украсени с този красив скъпоценен камък. Този красив и с висока и трайна твърдост скъпоценен камък се използва за направа на всички видове бижута и е сравнително достъпен като цена.

За разлика от разновидността на берила, известна като смарагд или изумруд, аквамаринът най-често не се нуждае от специална обработка за подобряване на неговите качества.

Според специалисти той е скъпоценен камък, подходящ за почти за всяка кожа и цвят на очите, което го прави желана част от много дамски бижута – колиета, обеци, гривни, брошки, пръстени (включително тези за ежедневно носене). Известно е, че понякога красивите прозрачни, шестоъгълни неизрязани форми се носят като висулки. Подобно на много берили, в природата се откриват образци на аквамарини с големи размери, което го прави кристал, подходящ за декоративни цели.

Аквамаринът е камък, който се асоциира с планетата Нептун. Той е камъкът на родените през март. Астролозите препоръчват аквамарин на родените под зодиакалния знак Риби.