Сапфирът е син скъпоценен камък, част от семейството на минерала, наречен корунд. Етимологично наименованието му се свързва с гръцката дума за камък със син цвят -“sappherios“. Любопитен факт е, че в древността думата е служела за обозначаване на различни сини минерали като лазурит, шпинел, циркон. Днес е прието със сапфир да се нарича прозрачната разновидност с на корунда в различна цветова гама, с изключение на червения (корундът с червен цвят е известен като рубин). Цветът на минерала може да варира в зависимост от микропримесите в неговата структура. Сапфирът може да бъде син – в различни нюанси, виолетов, розов, оранжев, розовооранжев, зелен, жълт и черен на цвят. Безцветните минерални образци са известни още като левкосапфир.

Находища на скъпоценния камък се намират в Мианмар, Индия, Камбоджа, Шри Ланка, САЩ, Тайланд, Австралия.

Този минерал се среща в прозрачен и непрозрачен вид, като с бижутерийно приложение и висока комерсиална стойност са неговите прозрачни образци. Със степен 9 по скалата на Моос, след диаманта той е вторият по относителна твърдост скъпоценен камък.

Синият корунд е с привилегията да бъде сред четирите първокласни и най-стойностни скъпоценни камъни (заедно с диаманта, рубина и изумруда). Той се слави със своя прекрасен цвят, здравина, издръжливост и фантастичен блясък. Най-високо ценени са сапфирите с т. нар. метличено син цвят. Много редки и изключително скъпи са и сапфирените образци с оранжево-розов цвят, известни още като падпарадша. При някои сапфири може да се наблюдава красивия оптичен ефект, свързан с появата на звездна фигура.

Синият сапфир притежава ефектното качество двуцветност- той може да променя цвета си в зависимост от източника на осветление. Както и александрита, на естествена светлина той е син, докато при изкуствено осветление е с виолетов цвят. Приказно красивият скъпоценен камък се използва като украшение на владелски корони –известен факт е, че тъмносин сапфир се намира в кръста на британската корона. Два сапфира с големи размери са и сред скъпоценностите, които украсяват короната на руската империя.

От дълбока древност синият корунд е с голяма популярност и сред духовенството. Сапфирът е камък, носен от високопоставени християнски свещеници, тъй като се счита за символ на вяра, божествена милост, скромност и святост. Скъпоценният камък е високо ценен и днес от известни личности при специални поводи - през 1981 г. принц Чарлз подарява син сапфирен пръстен на своята годеница лейди Даяна Спенсър. Не са равнодушни към синия корунд и звездите - известно е например, че осмият от тринадесетте годежни пръстена на Виктория Бекъм е украсен с блестящ кръгъл син сапфир.

Сапфирът е скъпоценният камък, който се свързва със зодиакалните знаци Козирог, Стрелец и Водолей. Той е камъкът, препоръчван за родените през месец септември.

Вярва се, че “септемврийският“ скъпоценен камък олицетворява добродетелите човешките добродетели вярност и мъдрост. На сапфирените талисмани се приписват способности да защитават носещите ги от зли сили, врагове и завист, да укрепва верността, да носи спокойствие и подпомага хладнокръвието.