Топазът е алуминиев силикат, минерал, известен от дълбока древност, чието име най-често се свързва с древното наименование на остров Зебергет в Червено море – “Топазиос“, където е открит за първи път.

В Русия този скъпоценен камък е познат още под наименованието “сибирски елмаз“, вероятно заради своя изключителен, чист и ярък, подобен на диамантите блясък.

Топазът е прозрачен или полупрозрачен минерал с висока относителна твърдост - 8 съгласно скалата на Моос- пред него са само диаманта и корунда.

Скъпоценният камък е известен със своето богато цветово разнообразие - срещат се безцветни минерални образци, както и такива с жълт, оранжев, кафяв, син, розов цвят.

Това е и причината топазът след обработка често да бъде бъркан с други камъни, например синият - с циркон, жълтият - с цитрин, безцветният - с планински кристал и др.  

Известни находища на скъпоценния камък се намират в Бразилия, Германия, Русия, Афганистан, Шри Ланка, Зимбабве, САЩ, Австралия.

Лидер в добива и износа на топаз е Бразилия, където е намерен и най-големият образец – минерал с тегло 271 кг.

  Съществуват поверия, които приписват на този скъпоценен  камък способността да укрепва жизнените сили и да развива фантазията. Считало се е още, че е способен да обуздава гнева, да пази от зли духове и магии.

Древните вярвали още, че топазът има много лечебни свойства – повлиява добре на хора с чернодробни заболявания, болести на нервната система, очни болести, прогонва кошмарите и укрепва съня и др.

В древността топазът е бил и талисман на моряците, които го носели за защита от морските стихии.

Топазът е камъкът на родените през ноември. Някои източници го препоръчват на родените под зодиакалните знаци Скорпион и Телец.