Содалитът е сравнително отскоро познат минерал (открит в Гренландия в началото на XIX в.). По химичен състав той представлява натриево-алуминиев силикат с наличие на хлор. Етимологично името му се свързва с английската дума “sodium“, означаваща “натрий“, основен химичен елемент, който влиза в неговия състав. Открива се в алкални вулканични скали като плътни зърнести депозити и е рядко откриването му във вид на прозрачни кристали. Най-често се среща не като самостоятелно, а като минерал, част от състава на лапис лазули.

На цвят содалитът е най-често син, в ярки или тъмни нюанси с бели ивици калцит. Срещат се още бели, сиви, зеленикави, кафяви и червеникавокафяви образци. Съществува и негова рядка разновидност, наречена хекманит (наречен на името на известния геолог Виктор Хекман), която е богата на сярно съдържание. Тя се среща в Канада и Гренландия и за нея са характерни минерали с красиви розови и лилави цветове.

Содалитът е минерал с кубична кристална структура, обикновено с полупрозрачни или прозрачни кристали, но е непрозрачен, когато се среща под формата на масивни агрегати. Той е с относителна твърдост между 5.5 и 6 според известната скала на Моос.

При содалитът не се наблюдават оптични ефекти. За образците от хекманит обаче е характерна ярко изразена флуоресценция – те променят цвета си, когато са изложени на слънчева светлина. При тях се наблюдава и т. нар. фотохромизъм или тенебресценция – обратим зрителен ефект, при който при облъчване с ултравиолетова светлина минералите придобиват по-наситени цветове. За хекманитни образци от Гренландия например е характерна промяна на цвета от виолетов в бледожълти, бледозелени или сивкави тонове. При хакманити с произход от Мианмар и Афганистан на слънчева светлина цветовата промяна е от кремаво бяло към виолетови и розовочервени оттенъци – ефект, който постепенно изчезва, ако минералът бъде поставен на тъмно известно време.

Популярността му като бижутериен материал и декоративен камък нараства през 1891 г., когато в Канада са открити големи негови находища. Залежи на содалит има още в Бразилия, Русия, Индия, Афганистан, Германия, Италия, САЩ, Намибия и др.

Содалитът не е сред "най-важните" и високо ценени скъпоценни камъни. Предпочитан е заради своя прекрасен, известен още като “кралско син“ цвят и понякога е бъркан по-известния син скъпоценен камък лапис лазули. За целите на бижутерията се използват основно образци в неговия естествено син цвят. Содалитът се обработва като кабошони или във формата на мъниста.

Следва да се има предвид, че содалитът е минерал, чувствителен към агресивни химични вещества като киселини и основи. Препоръчително е бижута с този камък да се пазят от одраскване, тъй като содалитът е със сравнително ниска твърдост. Той е широко използван и като декоративен цветен скъпоценен камък за мозайки, вази и др. Често се полира или пък нарязва на плочи за колекционерски цели.

Считан е за камък, който има успокояващ ефект, укрепва психиката и усилва интуитивните способности. Използва се и като средство за медитация за постигане на вътрешна хармония. Известен е още като “камък на истината“, тъй като се вярва, че благоприятства мисловните процеси при разрешаването на заплетени ситуации. Содалитът не е типичен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Астролозите го препоръчват на родените под зодиакалния знак Стрелец.