Спесартинът е силикатен минерал от групата на граната. Етимологично името му се свързва с наименованието на планинската верига Шпесарт в Германия, където е и неговото типово находище.

На цвят този силикат на мангана и алуминия може да бъде червен, оранжевочервен, жълт, медножълт, жълтооранжев, жълтеникавокафяв, кафяв, червеникавокафяв, черен, а също от светлорозов до светлокафяв в тънки участъци.

Подобно на другите видове гранат, той се среща като смес от различни минерални образци. Минерали с високо съдържание на спесартин обикновено са с преобладаващи светлооранжеви нюанси, докато тези с алмандин придобиват червеникави или кафеникави оттенъци.

Кристалите на спесартина са прозрачни или полупрозрачни, със стъклен блясък и висока относителна твърдост (между 7 и 7.5 по скалата на Моос). Макар и с висока твърдост, те са крехки и без цепителност.

При този силикатен минерал не се наблюдава радиоактивност и луминесценция, както и плеохроизъм.

Находища за добив на спесартин има в Бразилия, Германия, Италия, Мадагаскар, Намибия, Танзания, Афганистан, Индия, Пакистан, Китай, Аржентина, Австралия, САЩ и др.

Спесартинът е сравнително рядък и един от най-красивите разновидности на граната. Гранитните разновидности са използвани за украса на бижута от древни култури, като еврейската, старогръцката, келтсктата и англосаксонската.  За ювелирни цели прозрачните минерални образци се фасетират и се използват за украса на различни видове бижута. Гранатните минерали се използват като бижута и под формата на мъниста.

В бижутерията най-високо ценени са блестящите червеникавооранжеви минерални образци.

Известен още като “гранат на слънцето“, спесартинът е камък, за който се твърди, че развива аналитичните умения и способността за рационално мислене. Считан е още и за камък на творческите натури. В миналото минералите от семейството на граната са носени като талисмани от войните, тъй като се е вярвало, че са способни да пазят телата от отрови.

Вярва се, че аспартинът е камък със силно вибрираща енергия, която насърчава хората да предприемат активни действия за промени в живота, както и за постигане на мечти и цели. Според някои източници спесартинът е камък, който допринася за вътрешна хармония и душевен покой.

Използва се и като средство за медитация, което усилва способността за концентрация.

Счита се, че спесартинът е лечебен камък, който подобрява дейността на репродуктивната и храносмилателната система. Според някои източници той стимулира имунната система, подобрява дейността на бъбреците и е способен да влияе благотворно върху кръвното налягане. Препоръчван е и като минерал – естествен антидепресант, който успешно прогонва страхове и кошмари.

Както и другите разновидности на граната, спесартинът е традиционен рожден камък на хората, родени през януари. Спесартинът е камък, препоръчван от някои астролози за родените под зодиакалния знак Водолей.

По традиция бижута, украсени с минерали от групата на граната, се подаряват на втората (според други източници шестата) година от сватбата.