Ар Деко (“декоративно изкуство“в буквален превод от френски език ) е течение в изобразителното изкуство, архитектурата, вътрешния дизайн, модата и бижутерията, добило популярност в началото на ХХ в. Началото на този влиятелен стил се свързва с провелото се в Париж през 1925 г. Международно изложение на приложните изкуства и съвременните индустрии.

Този елегантен стил акцентира върху хедонизма и показния лукс (актуални през този период са шикозни предмети, изработени от редки и скъпи дървени материали, кожи от екзотични животни, слонова кост, крокодилска кожа и др.). Това е времето на уникалните малки пластики, джаза, парфюма Шанел №5 и появата на малката черна рокля.

В периода на Ар Деко излизат на мода ръчните часовници и кехлибарените цигарета. Стилът Ар Нуво със своите усукани линии и бледи тонове отстъпва място на новото модно течение с проекти, които включват етно елементи и разнообразни геометрични форми – прави ъгли, окръжности, триъгълници, правоъгълници и др., изобразени с богати и ярки цветни тонове.

Типични за стила Ар Деко са естетиката, изискания чар и налагането на идеята за луксозен начин на живот чрез демонстрация на блясък и богатство. Идеите и визията на това течение са възприети и в бижутерията от модната къща “Картие“ през 20-те и 30-те години на ХХ век. Първоначално дизайнерите залагат на семпли композиции и основни геометрични елементи (като кръг), но след това се ориентират и към по-сложни геометрични форми.

В ювелирното изкуство модерният тогава европейски стил Ар Деко се демонстрира с използването на естествени перли и седеф при бижутата. По това време става модно носенето на декоративни брошки (включително тези с клипс), колиета с кристали и нанизи от изкуствени перли. В бижутерията се използват различни видове метали (платина, сребро), кристали и многоцветни скъпоценни камъни (диаманти, оникс, планински кристал, нефрит и особено опал). Характерни за стила са мотиви със сложни линии, а също и такива с широки извити форми, често използвани при дизайна на бижутата през този период.

Особено влияние върху ювелирното дело през този период оказват декоративни мотиви, част от египетското, гръцкото и древноримското изкуство в съчетание с елементи от кубизъм и сецесион. При бижутата често се срещат цветни фигури и мотиви, бликащи от живот (декоративни силуети във форма на женски фигури, пеперуди с разтворени криле и др.).

Течението е модерно до края на 30-те години на ХХ век – период, когато Ар Деко се превръща в масов стил и започва производство на предмети, достъпни за много хора. Постепенно губи своята популярност след Втората световна война. И до днес обаче този стил си остава моден символ на хедонизъм, блясък и разкош, винаги актуален като чисто декоративен стил, с фигури и елементи, подходящи за изтънчен дизайн при направата на бижута.