Сугилитът е красив и сравнително рядко срещан силикатен минерал. Етимологично наименованието му се свързва с името на своя откривател, японският учен Кен-ичи Суги.

Среща се в масивни зърнести агрегати, а самостоятелни кристали почти не се намират. Кристалите на сугинита са с призматична форма и хексагонална симетрия. Цветовете му могат да бъдат бледорозов, тъмнорозов, розоволилав, червеникаволилав, синкаволилав, бледолилав, виолетов и светлокафяв. Някои образци са едноцветни, а други са изпъстрени с разноцветни петна, слоеве и жилки.

Сугинитът е непрозрачен, полупрозрачен или (много рядко) прозрачен минерал със смолист или стъклен блясък и относителна твърдост между 5.5 и 6.5 по скалата на Моос. При него се наблюдава слабо изразен плеохроизъм.

Основните находища на сугилит са от манганови мини в ЮАР. Той се се добива още и в Канада, Австралия, Италия, Таджикистан и Индия.

В бижутерията сугилитът се използва като рядък скъпоценен камък. Най-често се пробива и носи под формата на мъниста. Прозрачните камъни могат да се фасетират, а неговите полупрозрачни образци се обработват като кабошони. Високо ценени за ювелирни цели са неговите минерални образци в чисти и интензивно наситени пурпурни цветове, дължащи се на микропримеси от манган. Атрактивни и скъпи украшения за различните видове бижута са и скъпоценните камъни с разнообразни цветове и необичайни рисунъци.

Понякога фини бижута, украсени със сугилит се съчетават с жълто злато, което им придават интересен контраст.

Обикновено сугилитът не се подлага на допълнителна обработка. В някои случаи, за да добият по-светъл цвят, сугилитни образци с тъмни тонове се подлагат на нагряване.

Сугилитът се използва и като декоративен материал за украса на различни предмети.

Този силикатен минерал има структура, подобна на минералите берил, иолит и турмалин. Понякога сугилитът може да бъде объркан с минерала халцедон, но последният има по-ниска плътност.

Сугилитът е минерал, за който се вярва, че притежава способността да противодейства успешно на психически и емоционален стрес. Твърди се, че е камък, който вдъхва увереност и оптимизъм, усилва психическите сили и позволява да се преборите с чувство на разочарование, неудовлетвореност, страх и гняв. Розовият сугилит е камък, за който се твърди, че внушава оптимизъм, любов към живота и укрепва вярата в доброто.

Сугилитът е камък, за който се твърди, че е силен енергиен стимулатор, който усилва мисловните способности и духовния растеж. Препоръчван е като талисман за учени, изследователи и пътешественици. Той се носи и като камък за психическа защита от негативна енергия. Сугилитът се използва и като средство за медитация, което позволява да се постигнат по- високи нива на мъдрост и силна целеустременост. Някои препоръчват сугилита като лечебно средство за укрепване на сърдечната дейност, премахване на главоболие и различни видове дискомфорт.

Сугилитът не е традиционен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Препоръчван е от някои астролози на родените под зодиакалния знак Риби.