Ето някои модни тенденции при бижутата за пролетно – летния сезон на 2017 година. При колиетата се забелязва тенденция на увеличаваща се популярност на дамските колиета с дълги верижки. Дизайнерските идеи на някои модни творци (като Prada например) в това отношение са повлияни от модното течение Ар деко. Модните дизайнери от Givenchy предлагат дълги колиета, украсени с висулки от естествени камъни.

Все пак, колиетата с дълги верижки не изместват напълно чокърите, доминиращи през последните няколко сезона. Колиетата по врата, особено тези, украсени с естествени скъпоценни или полускъпоценни камъни, си остават моден бижутериен хит и през тази година. Наблюдава се изместване на модния фокус от масивните и дебели чокъри към тънките и елегантни бижута, прилепнали по врата. Очаква се да бъдат актуални семплите метални колиета, както и фините кожени чокъри с дискретни надписи по тях (последните са модна идея на Dior). На мода излизат и чокърите, украсени с естествени кристали по цялата си дължина. Елегантно модно решение за лятото може да бъде тънко дискретно, прилепнало по врата колие, на което са окачени един или няколко висящи блестящи естествени камъни. Разбира се, при тези бижута можете смело да експериментирате с различни стилове и видове естествени кристали.

Не забравяйте също чокърите тип перлени нанизи. Вечните перли също ще бъдат застъпени в модните летни бижута от този тип, включително като част от модерния бизнес стил.

Налага се като интересна тенденция дръзката идея за носене на чокъри като самостоятелни бижута. В случая за тези украшения са без значение различни характеристики като материал, цвят и размери. Те могат да бъдат метални, кожени, или дори от цветна пластмаса, масивни или дискретни като размер, едноцветни или многоцветни. Наистина, вид модно предизвикателство е умението да се постави оригинален акцент върху женска визия с едно-единствено бижу...

Не на последно място са и чокърите с анималистични елементи, както и тези със символни изображения. Колиета по врата с масивни висулки във форма на сърца също са сред модните бижута това лято. Вариантите са различни – с блестящи естествени камъни, гравирани с името или инициалите на любимия човек и т.н. Всичко е въпрос на вкус и индивидуални предпочитания.

През лятото се очква да демонстрират модно присъствие и хитовите бижута, принадлежащи към модния стил на 90-те години. Пънк бижутата (като например различни видове метални висулки, мъниста и др.) са отново на мода тази година, включително и екстравагантни бижута, представляващи дръзка смесица от пънк елементи и други модни стилове.

Дамските класически бижута си остават непреходен хит. Изглежда, това е безкрайна модна тенденция. Известно е, че бижутата, част от класическия стил, подчертават по неподражаем начин естествената красота и индивидуалност. Тези украшения следват свои собствени правила и са неподвластни на изискванията, налагани от временни модни капризи. Класическите бижута са естетичен израз на симетрия и хармония на пропорции. Типични за този стил са лишени от натруфеност бижута, често с кръгли и правоъгълни форми. Класическите бижута са украсени с различни детайли и орнаменти, като лаврови и дъбови листа, спираловидни щитове, орли, лъвски глави, мотиви с гръцки ключ, египетски мотиви и др. Този вид украшения са универсални и могат да бъдат както част от бизнес гардероба, така и от вечерния дамски тоалет и са подходящи както за сватба, така и за рожден ден. С други думи казано, класика – това винаги означава елегантност и добър вкус. Изглежда по силата на някаква закономерност те са се превърнали в безкрайна модна реалност..Разбира се, елементи от класическата мода са част и от съвременни модни колекции – медальони с митологични мотиви като пегас и др. (Versace).

Ако искате да бъдете модни и стилни през 2017 г, носете различни видове бижута, украсени с висулки от необработени естествени камъни, съветват модни специалисти. В модния бижутериен свят тази година изглежда ще властват и обеците халки. Прави впечатление провокативният моден акцент върху обеците тип обръч с шиповидна форма (като резултат от дизайн, при който кристалите са с връх, насочен навън). Актуални ще бъдат дамските обеци с отчетлив силует, в които присъстват футуристични елементи, както и разнообразни геометрични мотиви. Запазва се акцентът върху носенето на екстравагантни бижута, като т. нар. моно-обеци: единични обеци със свръхразмери, изработка от метал и платове. На мода ще бъдат многоредовите дамски гривни с футуристичен дизайн, както и тези с чувствени извивки.

Накратко: има много идеи и възможности за това, как да бъдете в крак с модните тенденции: дръзки и провокативни, екстравагантни и класически, вдъхновени от моди, завърнали се от миналото. На вас остава само доброто настроение и самочувствие, след като ги съчетаете умело с вашите любими вкусове и предпочитания.