Една открояваща се тенденция за зимния сезон на 2017 г. са перлените бижута. Модната концепция на Miu Miu включва дръзки и провокативни предложения (например нетрадиционно съчетание на перлени огърлици с облекла, смесица от деним/кадифе и велур), докато Gucci залага повече на стил, при който присъстват повече комбинации със спортно облекло.

В ход е силна модна тенденция за налагане на пънк бижутата. Дизайнерска колекция на Alexander Wang включва пънк бижута, сред които дамски колиета с различни по дължина и дебелина верижки. Забелязват се и модни предпочитания, при които се съчетават пънк елементи с класическата елегантност на бижутата с перли. Тежките вериги и катарами с готически мотиви са също част от актуалните зимни дамски аксесоари.

Сред разнообразните начини да бъдете в крак с модните зимни тенденции е и носенето на мулти пиърсинг обеци (вдъхновени от готик моделите на Dior) или извити графични златни украшения за уши, създаващи илюзия за фалшив пиърсинг (модна дизайнерска идея на Мария Черно).

В модните зимни предложения са застъпени също дамски тоалети с т. нар. деколтета тип “лодка“, които чудесно се съчетават с класически дълги перлени нанизи (включително многослойни огърлици). Актуални са дамските дрехи с асиметрична кройка, при които е открито едното рамо, подчертаващи дамския сексапил и елегантност. На подобни облекла подхождат например дискретни по размер и цветове дамски обеци, както и гривни, носени на оголената ръка.

Бижута с флорални мотиви отново са част от модните дамски аксесоари тази зима. Предпочитани са дамски бижута с популярни цветя (рози) и цветя в ролята на символи като например пръстени с четирилистни детелини. Модерни дамски бижута за този зимен сезон са многослойните колиета от метал на два, три и повече реда. Продължават да са актуални и през този сезон традиционните многослойни перлени нанизи. Актуални тази зима са и колиетата с естествени камъни като корал и кехлибар.

Търсени тази зима ще бъдат и ръчно изработени колиета с висулки във форма на цветя и животни, особено в по-приглушени и дискретни тонове.

Модерни са дамските бижута (обеци, колиета и брошки) с индивидуално изработени талисмани като звезди, ключове, четирилистни детелини, сърца, символични очи и др.

Колието по врата, известно като чокър (украсено с камъни или в семплия му вариант), също е в модния зимен фокус. Черният чокър е елегантно бижу, подходящо за спортни облекла (деним), но се забелязва тенденция, при която се съчетава с дрехи от класическия гардероб и дамски бизнес облекла. Подходящ избор би бил също чокър с един или няколко висящи скъпоценни камъни с ярки цветове.

Освен, че демонстрират присъствие при дантелените рокли, обувки и чанти, пискюлите излизат на мода и при дамските бижута (Gucci, Elie Saab). Сред дизайнерските предложения се открояват обемни обеци и кожени колиета, украсени с пискюли.

Модерната зимна дамска визия предполага също дамски тоалети с панделки (загатващи за викториански моден акцент), които най-удачно се съчетават с дискретни минималистични бижута. Не са оставени без внимание и дамските бижута за сватба.

Дизайнерските предложения на Noor Fares включват нетрадиционни годежни пръстени, украсени с диаманти във квадратна или шестоъгълна форма. Актуалният зимен силует включва още дамски гривни, носени над ръкавите или дори над ръкавиците. Друга тенденция за зимата предполага носенето на много пръстени, включително на всеки пръст. При тях е застъпено присъствието на разнообразни геометрични форми, както впрочем при всички останали видове дамски бижута.