Унакитът е силикатен минерал, който е разновидност от класа на гранита. Името му е етимологично свързано с планината Унака (в САЩ), където за първи път е открит през 1874 г.). Унакитът се намира под формата на едрозърнести маси като комбинация от три минерала: зелен епидот, розов фелдшпат и сивобял кварц. Цветът му може да варира в различни нюанси, от розов до зелен (с включения във форма на бели и черни петна) в зависимост от съотношението на минералите, от които е съставен.

Унакитът е непрозрачен минерал с относителна твърдост между 6 и 7 по скалата на Моос. При него не се наблюдават плеохроизъм и оптични ефекти.

Находища за добив на унакит има в Бразилия, Китай, ЮАР, Киера Леоне, САЩ, Ирландия и Русия.

Унакитът се използва в бижутерията заради своите привлекателни шарени окраски и красиви зелени и нежни розови цветове. След полирането си получава красив блясък и обикновено се оформя като мъниста или се използава като елементи за висулки. За да се демонстрират неговите красиви рисунъци, унакитът се обработва и като кабошони за пръстени, обеци и колиета.

Унакитът е популярен полускъпоценен камък, който понякога се бърка с ясписа.

Този полускъпоценен камък е приятен на допир, тъй като е много гладък. Други негови ценни качества са, че е сравнително евтин, издръжлив на влиянията на околната среда (не променя цвета си на слънчева светлина), трудно се одрасква, а почистването му е просто. Унакитът трябва да се пази от агресивни химични материали (като киселини) и нагряване, а при почистването да не се използва пара или ултразвук. Той се обработва лесно, поради което се използва и като декоративен и архитектурен камък – за направа на различни фигурки, малки скулптури, за подови настилки и като облицовъчни камъни за сгради. От него се изработват сувенири като ковчежета, пепелници и др. Тъй като е широко разпространен, този гранатов камък се използва и като строителен материал за пътища и канализации.

Унакитът се носи като талисман, за който се вярва, че балансира емоциите , носи оптимизъм и усилва умствената концентрация. Препоръчван е като камък, който насърчава хармоничните отношения както в брака, така и в бизнеса. Според някои вярвания унакитът има лека, но мощна енергия, която може да се използва при медитация за премахване на гняв. За този гранитен полускъпоценен камък се вярва, че повлиява благоприятно дейността на сърцето, кръвоносните съдове и половата система. Според някои вярвания той е особено полезен за укрепване на организма при продължителни заболявания и хоспитализация.

Унакитът не е типичен рожден камък, традиционно асоцииран с определен месец от годината. Той е препоръчван на представителите на зодиакалния знак Скорпион, Рак и Козирог. Според някои вярвания обаче той носи сполука в любовта на хората от всички зодии.