Вайриненитът е рядък минерал от класа на фосфатите, открит във Финландия и описан за първи път през 1954 г. Наречен е така в чест на финландския минералог професор Хайки Ален Вайринен.

Този фосфатен минерал се среща обикновено във форма на фини зърнести агрегати. На цвят той е розов, бледорозов, розовооранжев, розовочервен, кафяв, кафяворозов, бледосив. Вайриненитът може да бъде също от розов до безцветен при преминаваща светлина.

Кристалите на вайриненита са прозрачни или полупрозрачни и със стъклен блясък. Най-често те са продълговати и набраздени, с призматична форма и размери, които достигат до шест сантиметра. Тези кристали са крехки, с перфектна цепителност и относителна твърдост 5 по известната скала на Моос.

Вайриненитът демонстрира интересната оптическа характеристика, наречена плеохроизъм. При промяна на ъгъла на наблюдение цветовете му се променят в оранжеви, червени и тъмночервени тонове.

Вайриненитът не е радиоактивен минерал. При него не се наблюдава луминесценция.

Източници за добив на вайриненит има във Финландия, Швеция, Испания, Португалия, Пакистан, Афганистан, Казахстан, Китай,САЩ и др.

Вайриненитът е един от най-редките скъпоценни камъни. Първокласните скъпоценни камъни с малко примеси, предлагани на бижутерийния пазар, са много ограничени на брой и с малко тегло. Най-много висококачествени минерални образци, подходящи за фасетиране, се добиват в Пакистан и Афганистан. За ювелирни цели най-търсени са скъпоценните камъни с ярки розови цветове. В някои случаи цената на вайриненита за карат може да достигне 2 750 щатски долара.

Вайриненитът не се подлага на допълнителна обработка за подобряване на неговите качества и не се произвежда по синтетичен път. Някои образци от вайриненит се обработват като кабошони. Този минерал е крехък и не е подходящ за украса на пръстени. Най-често се използва за украса на бижута като колиета, висулки, брошки, обеци и гривни.

Вайриненитът е крехък и поради това бижута с този скъпоценен камък трябва да се пазят от удар и износване. За да се избегне одраскване, препоръчително е също така те да се съхраняват отделно от бижута със скъпоценни камъни, които са с по-висока твърдост.

Този екзотичен минерал с красиви цветове е обект и на сериозен интерес от страна на музеи и колекционери на минерали. Минерални образци от един от най-редките и красиви колекционерски камъни се съхраняват в Националния природонаучен музей Смитсониън във Вашингтон, САЩ.

Скъпоценни камъни, които приличат на вайриненита, са флуорит, шпинел, турмалин и др.

Счита се, че вайриненитът е камък, който, подобно на розовия кварц, влияе благотворно на хора с емоционални травми. Препоръчван е и като камък, който носи спокойствие, укрепва увереността в собствените сили и подпомага креативността. Счита се, че е полезен при заболявания на кръвоносната и нервната система.

Препоръчва се на хората, родени под зодиакалния знак Овен.