Везувианитът (известен още като везувиан и идокраз) е минерал със сложен химичен състав от групата на силикатите. Етимологично наименованието се свързва с находището на минерала но склоновете на вулкана Везувий в Италия. Зелената разновидността на везувианита, която наподобява нефрит, е известна още под името калифорнийски нефрит или калифорнит.

Обикновено този минерал се среща под формата на къси пирамидални или дълги призматични кристали (до 15 см.), често в зърнести масивни агрегати. На цвят везувианитът е бледожълт, лимоненожълт, жълт с оранжеви нюанси, светлозелен, изумруденозелен, синьозелен, чернокафяв. По-рядко се срещат минерали с розов, червен, оранжев, небесносин, виолетов, бял и черен цвят. Срещат се и безцветни образци.

При везувианитът често се наблюдава зониране на цветовете. Рядко се срещат кристали на везувианит с многоцветни нюанси в зелено или розово или лилаво и зелено. Различното оцветяване на кристалите зависи от наличието на различни микропримеси. Синият цвят, например, се дължи на микропримеси от мед, а зеленият – на желязо.

Везувианитът е прозрачен или полупрозрачен минерал с крехка структура, слаба цепителност и относителна твърдост 6.5 по скалата на Моос. Неговите кристали са със стъклен или смолист блясък и се топят лесно при нагряване. Везувианитът е със слабо изразен плеохроизъм , при което изглежда безцветен или придобива жълтеникав, зеленикав или кафеникав цвят. При него не се наблюдава луминисценция.

Находища на везувианит има в Канада, САЩ, Мексико, Русия, Казахстан, Пакистан, Норвегия и Швейцария. Въпреки сравнително широкото му разпространение, кристали, подходящи за обработка за ювелирни цели, са рядкост. Кристали на везувианит, които са прозрачни и с интензивни атрактивни цветове, се нарязват и използват в бижутерията като скъпоценни камъни. Масивните минерални образци (зелени, сини и др.) се обработват под формата на кабошони и се използват като част от различни видове бижута (колиета, обеци, пръстени и гривни). Някои образци от този минерал, като калифорнит например, се използват и като декоративен материал, както и за колекции.

Съществуват различни минерали, които приличат на везувианита. Цирконът е подобен камък, но се различава от везувианита по това, че кристалите му са пирамидални и с по-голяма твърдост. Везувианитът е сходен и с турмалина, но последният е по-твърд и с различни кристали. Нефритът е скъпоценен камък, който много прилича на зеления везувианит (калифорнит) и е доста трудно двата минерала да бъдат различени от неспециалисти.

Твърди се, че везувианитът е камък със силни вибрации и има способността да подпомага да следвате вашите съкровени желания. Вярва се, че е камък, който стимулира творчеството и интуицията. Везувианитът е минерал, за който се вярва, че има ценни лечебни свойства. Препоръчван е като мощно средство с успокояващ ефект за борба с депресията, прогонва страха, меланхолията и негативните емоции и пречиства тялото при възстановявана от заболяване. Счита се, че е особено полезен при заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.

Везувианитът е камък, който се препоръчва на хората, родени под зодиакалните знаци Стрелец и Козирог.