В миналото тази дума е използвана, за да обозначи годината или мястото на производство на определена реколта вино (обикновено с високо качество). Днес тя има много по-широк смисъл- говори се за стил “винтидж“ по отношение на фотография, инетириорни предмети, дрехи, парфюми, мебели и, разбира се, модни аксесоари.

Прието е към винтидж стила да се причисляват дрехи и аксесоари, произведени в периода от 1920-1990 година. Винтидж стилът получава своето заслужено внимание и място в модните колекции, собственост на имена като Vivienne Westwood, Alexander Mcqueen, Valentino, а заклети почитатели на винтидж аксесоарите са холивудските знаменитости Джулия Робъртс и Кейт Мос. В летните модни тенденции тази година сред дамските бижута придобиха популярност някои мотиви от винтидж бижутата, по-специално стилът от 30-те и 60-те години на 20 век. Бижута с минало, които отново са на мода. Нищо ново под слънцето, както е известно... 

Обикновено винтидж бижутата са оригинални, ръчно изработени и с високо качество ювелирни изделия от благородни метали и скъпоценни камъни. Бижутата – класически представители на този стил привличат и очароват със своя уникален, неповторим дизайн. Сред винтидж пръстените ще срещнете например интересни образци с атрактивни удължени форми, елегантно изработени от злато, сребро или платина в съчетание с различни скъпоценни камъни. Можете да се полюбувате на красиви, традиционни за стила брошки с разнообразен дизайн (във форма на цветя, птици, сърца, причудливи мотиви с грифони и други), фини и универсални бижута, които пасват чудесно на много други аксесоари- шалове, чанти, дрехи, дори обувки.    

 Интересни са и присъщите за стила ефектни и пищни огърлици тип “гирлянди“, украсени с естествени камъни, които също периодично идват на мода-макар и с видоизменен дизайн.Типични винтидж мотиви за бижутата са пискюлите – срещат се колиета, обеци , украсени с тях, особено тези с малки и сладководни перли, някои от тях в съчетание с естествени камъни и диаманти. Популярни в този стил са и дамски бижута – колиета, обеци, пръстени с дизайн във форма на определени символи като ключове и катинари.

Аксесоари от миналото, “бижутата с история“, както ги наричат някои, са въплъщение на очарованието и игривия дух на отминали времена, до изисканите символи на които обичат да се докосват истинските ценители на трайната красота, романтика и неугасващ оптимизъм.

За някои винтидж бижутата имат голяма сантиментална стойност (аксесоари, свързани с вълнуващи спомени, или късчета от историята на рода и семейството). За други, благодарение на своята оригинален дизайн, високо качество, изтънчена естетика и изящество, са източник на неудържими колекционирски страсти. За трети пък те са ценни като носители на комерсиална стойност и представляват изгодна финансова инвестиция в дефицитни и висококачествени аксесоари, чията цена неизменно се покачва с течение на времето.