Известно е, че носенето на бижута е важна част от живота на хората от векове и включва разнообразни функции. Носенето на бижутата има своите практични ползи. Някои накити (като игли, брошки, катарами и диадеми), освен чисто декоративни функции, могат да служат като средства за закопчаване на дрехи или задържане на коса.

Носенето на бижута може да бъде още начин за демонстрация на материално състояние, знак за определен обществен статус, артистичност или символ за принадлежност към определени военни или религиозни организации и образователни институции. Бижутата могат да бъдат в ролята на валута, търговски стоки или инвестиции.

Не бива да се забравя обаче, че носенето на бижута, освен материални, има и своите духовни измерения. Носенето на бижута докосва нематериалното по различни начини. Бижутата, благодарение на шедьоврите на големите ювелирни майстори, започват да се превръщат и във важна част от изкуството. Бижутата могат да имат много важна сантиментална стойност, която се изразява при предаване по наследство в семейството. Те са начин за подчертаване на индивидуални вкусове и сексапил. Носенето на бижута може да излъчва еротичност, подчертавайка една или друга част от тялото. 

Поднесени като подаръци, те играят ролята на символи на любов и привързаност.

Накитите оказват значимо духовно въздействие на хората, носещи ги в ролята им на талисмани и амулети за късмет или защита от опасности и зли сили. В много народи и култури бижутата имат традиционно влияние като религиозни символи.

На много скъпоценни камъни в миналото са приписвани мистични свойства, свързани например със способността им да помагат на хората да усилват паметта, да развиват телепатията и да предсказват бъдещето. Те са имали важно значение и като начин за подпомагане и укрепване на морални качества, като вярност, търпение, постоянство, способност да прощава и др.

Различните цивилизации са имали много вярвания, свързани с лечебния ефект от носенето на бижута. Съществуват много традиции, свързани с вярванията за лечебната сила на накитите от естествени минерали и благородни метали. Рубинът, например, осигурява физическа защита и енергия. Според някои вярвания кианитът и цитринът са минерали, които са били ценни заради това, че не задържат негативна енергия. Хромдиопсидът пък предпазва от лоши спомени и носи спокоен сън. Съществуват поверия от миналото, че накити от злато имат благотворен здравословен ефект, който се дължи отделяната позитивна енергия, обграждаща тялото с успокояващи вибрации. Считало се е за много здравословно носенето на златен пръстен на безименния пръст, следван от средния пръст.

Любопитен факт е, че в миналото се е препоръчвало пръстените да се носят от жените на лявата ръка, а от мъжете – на дясната. Носенето на колиета е било начин да се привлича божественото съзнание и да се предпазва от негативна енергия: магии, зли помисли и др. Интересно е да се знае също, че в миналото някои жени носели гривни на лявата ръка за защита и късмет, а на дъсната – за самочувствие и просперитет. Носенето на различни бижута, като пръстени и обеци например, може да има силен терапевтичен ефект чрез прилаганата акупресура. Стимулирането на биоактивни точки в човешкото тяло се постига и чрез използването на мъниста на броеници. Според някои вярвания, използвани като средство за медитация, много естествени минерали (като планински кристал и др.), също влияят изключително благотворно и имат успокояващ ефект.