Диадемата е предмет с различни функции, една от които чисто практическа – като предмет за задържане на косата. Това е и значението на думата (от гръцката diadeo – обвързвам, закрепвам). В другата си функция той е украшение за глава (често във форма на венец, невинаги кръгъл, понякога отворен и с дъговидна форма), въплъщение в древността на царска или жреческа власт.

Приема се, че диадемата е разновидност на корона, носена от източните царе в древна Азия, а също и от еврейски първосвещеници и древногръцки жреци (при последните тя е имала формата на лента). В древногръцката митология диадемите украсяват главите на богините. В Древна Гърция то е украшението, с което са награждавани победителите в игрите.

Прочут представител на този вид украшения е ”Сешед”- символ на фараонска власт и величие, украсена със скъпоценни камъни древноегипетска златна диадема с форма на венец. Друго изящно бижу е т.нар. ”Руска красавица”. Под това име е известна изработената през XIX в. от платина и скъпоценни камъни прекрасна диадема по заповед на император Николай I за неговата съпруга Александра Фьодоровна.

Тиарата е вид древно украшение, корона, свързвана в древността с кралските особи и монархията. Тя е била също и скъпоценен накит, носен от лица с най-висш християнски духовен сан. Известната висока корона с яйцевидна форма е украсена с три венеца-символи на Светата Троица и за последно е носена от папа през 60-те години на ХХ в. Според някои специалисти основната разлика между тиарата и диадемата е формата. Диадемата е ювелирно украшение за жени във форма на венец или дъга, докато тиарата е дамски накит с типична кръгла форма.

Скъпоценна тиара е украшението, което е подарък от Наполеон за Мария-Луиза в деня на тяхната сватба.

Днес някогашните символи на духовна и светска власт и величие са придобили основно значението на модерен и красив дамски накит, който впечатлява с блясък и елегантност. Този нежен аксесоар е незаменим за специални поводи и без усилие създава елегантна и блестяща дамска визия.

В наши дни диадемите са предпочитано от представителките на хайлайфа украшение, носено на приеми и всякакви специални поводи. Изящни диамантени диадеми са бижутата, които украсяват главите на победителките в световните конкурси за красота. В наши дни диадеми се изработват от разнообразни материали, като ножа, лак, кадифе, пластмаса и са практичен аксесоар, който придава стил на дамските прически.

Разбира се, днес наследниците на короните от миналото са важна част като сватбен аксесоар от дамските тоалети при извършването на бракосъчетания. Най-често изборът между тиара и диадема се определя по формата на лицето и дължина и цвета на косите. Диадемата е бижу, подходящо за съчетание с воали с различна дължина. Тиарата е скъпоценно украшение, което е подходящо за къси и дълги коси и също може да се съчетае с воал. Високата тиара е накит, който ефектно ще удължи кръглото лице, докато за дами с удължена форма на лицето е препоръчителен изборът на ниска тиара с еднаква височина. Украсена с блестящи скъпоценни камъчета или нежни перли, с класическа форма на корона или украшение във форма на дъга от сплетени цветя, днес тиарата и диадемата са предпочитани модерни булчински накити.

Сещате ли се за друго украшение, което би накарало жената да се почувства като истинска кралица в нейния специален сватбен ден?

Сред известните имена, които предлагат първокласни луксозни тиари, са френската ювелирна фирма Chaumet, майсторите бижутери от Chopard и др.