Навярно не всички знаят, че е налице връзка между чертите на характера и предпочитаните бижута.Според психолозите обаче бижутата–колиета, обеци, пръстени, гривни са важен начин на себеизразяване и разкриват много от самоличността на тези, които ги носят.

Обеците са любими бижута на дамите с достойнство и самочувствие, които не биха искали да се изгубят в тълпата. Големи обеци носят дами със самочувствие, които държат да бъдат център на внимание. Често това са уверени в себе си жени, подвластни на творчески увлечения с ярко изразено собствено разбиране за стил, които обичат да рискуват и експериментират.

Гривните са предпочитан вид бижу от виталните, амбициозните и силни характери; това са решителни и целеустремени личности, които искат непременно да постигнат своето.

Носенето на повече от една гривна разкрива общителни и открити натури, които обичат живот с приключения и са отворени към всичко ново.

Ако пръстените са вашите любими украшения, това най-вероятно показва, че сте разумен и уравновесен тип личност. От значение е и предпочитаният вид; носещите непрекъснато брачна халка например са тези, които държат преди всичко на семейните ценности.

Пръстен с голям и ослепителен диамант пък ще се носи от личност, с която трябва да се съобразяват.

Брошките са бижута, особено предпочитани от общителни личности, дами с вкус към смели експерименти с ясното желание да подчертаят своя уникален стил.

Златните бижута са предпочитани ювелирни изделия от сравнително консервативни натури. Това са представителите на уравновесения и амбициозен тип личности, които знаят цената си и обичат да са винаги първи.

Носенето на класически златни бижута подчертава достойнството на техния притежател, докато ювелирни изделия с ярки бижута могат да говорят за опит на собственика им да привлече внимание или пък да се подчертае своето богатство и обществен статус.

Бижута със сребро предпочитат сдържаните и реалистични натури, които се отличават с романтичен и открит характер.

Бижутата с перли са предпочитани украшения от романтичните дами, които ценят традиционните ценности и харесват класическия елегантен стил. Това са естетични личности, жени, които обичат театъра, изложбите и книгите.

Диамантените бижута са запазена марка за уверените, самостоятелни и рационални натури; без съмнение това са бижутата, които демонстрират по недвусмислен и категоричен начин финансовото състояние на техните притежатели. Ако имат любими бижута за всеки отделен тоалет, то вероятно става въпрос за артистични и чувствителни личности, които отдават голямо значение на креативния подход при поддържане на външния си вид-същевременно без да допускат силни емоционални изблици.

Без бижута.

Ако човек не носи накити, това обикновено говори за практичниа и уверена в себе си персона, но също така и за липса на желание да привлича внимание по някаква причина; понякога това може да означава и разочарование от хората.

Внимание заслужава фактът, че за характера на човек говорят не само предпочитаните от него бижута, но и начинът, по който ги носи.

Креативните и силно емоционални личности например предпочитат да носят пръстен на кутрето.

Безименният пръст е мястото за носене на пръстен от обичните и грижовни натури.

Гордите натури, които обичат да властват, носят пръстени на показалеца. На средния пръст пък носят бижута самоуверените личности.

Палецът е мястото, където предпочитат да носят пръстените властолюбивите и себични личности.